Η πρόκληση στο μεγάλωμα για ένα γονέα είναι στο να βρει την ισορροπία μεταξύ φροντίδας, προστασίας και καθοδήγησης, επιτρέποντας όμως παράλληλα τον πειραματισμό, την εξερεύνηση και την ανεξαρτησία του παιδιού. Αφήστε λοιπόν το παιδί να δοκιμάσει ένα νέο φαγητό, να βρει ένα νέο φίλο ή να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες. Μην επεμβαίνετε όταν βλέπετε ότι δυσκολεύεται και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να τα καταφέρει. Ακολουθήστε απλά μερικές έξυπνες στρατηγικές, αναλόγως με την περίσταση.

Στο σπίτι: ενθαρρύνετε το παιδί να καλέσει τους φίλους του από το νηπιαγωγείο ώστε να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του και να τους δείξει το σπίτι και τα παιχνίδια του. Το βασικό είναι να έχετε ένα ζεστό σπίτι που κάνεις τους επισκέπτες να νιώθουν άνετα.

Στο σχολείο: ένα παιδί που δυσκολεύεται με τον αποχωρισμό ή δεν έχει συνηθίσει να μένει πολύ χωρίς εσάς, μπορεί να χρειάζεται μία μικρή προετοιμασία το πρωί. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί στο πρωινό ή κάντε πιο χαρούμενη τη βόλτα μέχρι τον παιδικό σταθμό.

Με κόσμο: μην επιμένετε ποτέ στο να φιλήσει ή να αγκαλιάσει φίλους και συγγενείς ενώ δεν το θέλει. Είναι δικό του το σώμα και δικοί του οι ρυθμοί στο πότε και πώς θα εκδηλώσει την τρυφερότητά του.

Σε σπίτι φίλων: εσείς είστε αυτή που θα εκτιμήσετε το πότε το παιδί είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε ένα άλλο σπίτι. Μπορεί να το κάνει βήμα βήμα ώστε να προετοιμαστεί ανάλογα. Στείλτε το σε ένα φιλικό σπίτι για μερικές ώρες όπου μπορεί να φάει ή να βάλει τις πιτζάμες του για όσο μείνει εκεί.