Η επιθετική στάση του παιδιού θεωρείται μία φυσιολογική φάση, εκτός αν χτυπάει τους άλλους, δαγκώνει ή κλωτσάει. Βοηθήστε το με το να καταλάβετε τι είναι αυτό που προκαλεί τα ξεσπάσματα θυμού. Μπορεί να είναι απλά κουρασμένο, να πεινάει ή να διψάει. Συνήθως εκδηλώνουν μεγάλη γκρίνια όταν πηγαίνετε για ψώνια και έχουν κουραστεί. Τα νέα ξεκινήματα ή οι αλλαγές περιβάλλοντος μπορεί να είναι τα αίτια της έντασης που έχει αλλά αν πάμε βαθύτερα, μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος που εκφράζει τα συναισθήματά του. Όταν δεν λαμβάνει προσοχή από εσάς, χρησιμοποιεί υποσυνείδητα το θυμό για να το προσέξετε.

Πώς να το χειριστείτε

Ανταποκριθείτε αμέσως. Πείτε στο παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Αν χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί, δώστε του λίγο χρόνο να ηρεμήσει και να περάσει η μεγάλη ένταση. Όταν δημιουργείται ένα ανάλογο επεισόδιο, είναι καλό να το παίρνετε από το χώρο ή να βλέπει ότι δεν μπορεί να παίξει άλλο.

Ποτέ μην χτυπάτε το παιδί σαν απάντηση. Το να ανταποκριθείτε με τον ίδιο τρόπο, δεν του μαθαίνει πώς να ηρεμεί και να μην λειτουργεί έτσι. Αντιθέτως, βλέπει ότι η βία είναι η σωστή απάντηση και ότι κερδίζει την προσοχή έτσι. Η μόνη λύση είναι να απαντήσετε ήρεμα και να δείξετε κατανόηση.

Δείξτε πώς γίνεται. Είναι πολύ βοηθητικό να σας βλέπει πώς ανταποκρίνεστε εσείς σε μία εκνευριστική κατάσταση. Μπορείτε να πείτε ‘αχ δεν βρίσκω την αγαπημένη μου μπλούζα. Είναι πολύ εκνευριστικό αλλά θα διαλέξω μία άλλη’.

Απαντήστε στην επιθετικότητα προβλέψιμα και με συνέπεια. Αν ξέρει πώς θα αντιδράσετε, θα είναι και πιο εύκολο να κατανοήσει την πράξη του. Γενικά, αποφύγετε να θέτετε άλλους κανόνες στο σπίτι και άλλους στο σχολείο ή το παιχνίδι γιατί έτσι μπερδεύετε το παιδί.

Μιλήστε μαζί του. Είναι σημαντικό να καταλάβετε από πού προκύπτει ο θυμός και έτσι μαθαίνετε το παιδί να συζητά γι αυτά που κρύβει μέσα του. Στη συνέχεια, το βοηθάτε με το να του πείτε τι θα κάνατε εσείς στη θέση του και τεχνικές για να ηρεμήσει όταν νιώθει να ξεφεύγει πολύ.

Εμφυσήστε του την έννοια της υπευθυνότητας. Αν κάνει κάποια ζημιά, είναι καλό να ξέρει ότι πρέπει να τα μαζέψει το ίδιο. Δεν θα το κάνει σαν τιμωρία αλλά σαν επανόρθωση του λάθους. Επίσης, το να ζητάει συγγνώμη δεν είναι μόνο για την κίνηση όσο για το να αντιληφθεί τη διαφορά που κάνει στα συναισθήματα ενός ανθρώπου που πλήγωσε.

Επιβραβεύστε την ήρεμη και καλή συμπεριφορά. Αν δείξει υπομονή ή αν μοιράζεται τα παιχνίδια, μπορείτε να πείτε μπράβο και πόσο γενναιόδωρο είναι εκ μέρους του.

Πότε να ανησυχήσετε για την επιθετικότητα του παιδιού

  • Όταν συμβαίνει κάθε μέρα ή πολύ συχνά
  • Όταν τραυματίζει τον εαυτό του, τους άλλους και τα κατοικίδια
  • Όταν καταστρέφει κοινωνικές δραστηριότητες, οικογενειακές στιγμές και το θηλασμό του μικρότερου παιδιού
  • Όσο μεγαλώνει, γίνεται και πιο επιθετικό