Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι οικογένειες σημαίνουν λιγότερα στα παιδιά όσο μπαίνουν στην εφηβεία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το παιδί χρειάζεται την οικογένεια και την υποστήριξη που προσφέρει σχεδόν το ίδιο με το όταν ήταν μικρό. Απλώς, με την πάροδο των χρόνων, η δομή της σχέσης αλλάζει. Η οικογένεια δίνει πρακτικές συμβουλές, διασκεδαστικές στιγμές και συναισθηματική υποστήριξη. Η αλλαγή στη συμπεριφορά των εφήβων δεν σημαίνει ότι δεν σας έχουν ακόμα ανάγκη.

Γιατί σας χρειάζεται ο έφηβος; Το παιδί βιώνει τάχιστες σωματικές αλλαγές και συναισθηματικές διακυμάνσεις. Ταυτόχρονα επηρεάζονται από τους συνομηλίκους τους και προσπαθούν να βρουν πού ανήκουν. Η οικογένεια είναι το σημείο αναφοράς, η βάση στην οποία επιστρέφει όταν θέλει να νιώσει αγάπη και αποδοχή. Μόνο οι γονείς μπορούν να δώσουν στο παιδί το αίσθημα της συνέπειας και να δώσουν μία ώθηση στην αυτοεκτίμησή του. Και δεν υπάρχει καλύτερος να το βοηθήσετε από το να μοιραστείτε τις δικές σας προσωπικές εμπειρίες.

Πώς θα χτίσετε τη σχέση σας με τον έφηβο

  • Στα οικογενειακά γεύματα. Είναι η ιδανική ευκαιρία να μοιραστείτε τα νέα σας, να γελάσετε, να χαλαρώσετε αλλά και να προβληματιστείτε. Εάν δεν μπορείτε να το τηρείτε καθημερινά, δώστε ραντεβού για το Σαββατοκύριακο.
  • Γιορτάστε τα επιτεύγματά του. Μοιραστείτε τις απογοητεύσεις και υποστηρίξτε τον σε όποιο άθλημα ή χόμπι θέλει να ακολουθήσει.
  • Οι κανόνες. Συμφωνήστε σε κανόνες, όρια και συνέπειες γιατί αυτά κάνουν το παιδί να νιώθει ασφάλεια και σταθερότητα. Έτσι ξέρει τι θα συμβεί εάν ξεπεράσει τα όρια στη συμπεριφορά του.