Ο μόνος τρόπος να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Οι τροφές που λέγεται ότι καίνε λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι) μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας λίγο, αλλά όχι σε σημείο να δείτε σημαντική διαφορά στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος ή λίπος.

Οι πιπεριές τσίλι, για παράδειγμα, περιέχουν μια ουσία που λέγεται καψαϊκίνη. Η ιδέα είναι ότι η θερμότητα από αυτή την ουσία αυξάνει την αδρεναλίνη σας, προκαλώντας το σώμα σας να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι, αν και ακούγεται λογική, τίποτα που τρώμε δεν αυξάνει τον μεταβολισμό μας αρκετά έντονα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε αισθητή απώλεια βάρους.

Μία μικρή μελέτη, έκθεση της οποίας δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α., χώρισε 25 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μία ομάδα με ανθρώπους που τρώνε συχνά πικάντικα τρόφιμα και μία με όσους δεν το κάνουν. Στη συνέχεια, έδωσε σε κάθε ομάδα μια τυπική μερίδα (περίπου ένα γραμμάριο) καυτερών πιπεριών με το μεσημεριανό γεύμα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που δεν έτρωγαν τακτικά πικάντικα τρόφιμα, παρουσίασαν αυξημένες ενεργειακές δαπάνες και μειωμένη όρεξη.

Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να βασίζεται στο ότι τα άτομα αποφάσισαν να σταματήσουν να τρώνε όταν τα στόματά τους άρχισαν να αισθάνονται το κάψιμο και όχι στο ότι οι πιπεριές έχουν μια μαγική ιδιότητα απώλειας βάρους. Πράγματι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της πιπεριάς τσίλι έχουν να κάνουν τόσο με τον μεταβολισμό όσο και με την καυτερή γεύση τους.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη διαπίστωσε ότι τεσσερισήμισι ώρες μετά το φαγητό, τα άτομα που έφαγαν πιπεριές τσίλι έκαψαν 10 θερμίδες περισσότερες από όσους δεν έφαγαν. Επομένως, ακόμη και αν κάποιες τροφές ενισχύουν το κάψιμο θερμίδων, το αποτέλεσμα είναι περιορισμένο και δεν είναι ικανό να σας βοηθήσει να χάσετε σημαντικό βάρος.