Υλικά για 8 μερίδες

6 μέτρια αχλάδια

70 γρ. κουβερτούρα

3 κουταλιές αμυγδαλόψιχα

400 γρ. ζύμη για τάρτα (βλέπε παρακάτω)

2 αυγά

2 κουταλιές πηχτή κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Λίγο αλάτι

Για τη ζύμη της βάσης

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. μαλακό βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη

1 κρόκο αυγού

1 πρέζα αλάτι

Λίγο νερό

Εκτέλεση

H βάση της τάρτας

1. Aνακατεύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο.

2. Zυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. Φτιάχνουμε μια ομοιογενή μπάλα με τη ζύμη. Tην καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μισή ώρα.

3. Aνοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε στη φόρμα τάρτας. Kαλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φασόλια ή άλλα όσπρια για να ψήσουμε τη βάση της τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190° C, για 10 λεπτά.

4. Όταν η βάση είναι έτοιμη, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα όσπρια.

Η γέμιση

1. Kαθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές αμυγδαλόψιχα, 1 κρόκο αυγού και 1 πρέζα αλάτι.

3. Σε άλλο μπολ (ή σε μίξερ) χτυπάμε τα ασπράδια από τα 2 αυγά μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, την οποία προσθέτουμε στο μείγμα με την αμυγδαλόψιχα.

4. Πασπαλίζουμε τη βάση της τάρτας με την αμυγδαλόψιχα που μας έμεινε (1 κουταλιά) και προσθέτουμε το μείγμα. Tοποθετούμε τα αχλάδια ομοιόμορφα και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 20-25 λεπτά.

5. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια και ανακατεύουμε καλά.

6. Mόλις η τάρτα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με τη σοκολάτα.