Το παιδί σας, σας δήλωσε ότι θέλει να γίνει χορτοφάγος και δεν σας κάνει και τόση εντύπωση γιατί ποτέ δεν συμπάθησε ιδιαίτερα το κρέας. Μία έρευνα του 2010 βρήκε ότι το 3% των νέων στις Η.Π.Α ακολουθεί τη χορτοφαγία και φτάνει περίπου το 1,4 εκατομμύρια ανθρώπων. Άλλη έρευνα από την ADA υποστηρίζει ότι τα παιδιά που είναι χορτοφάγοι τρώνε λιγότερη χοληστερόλη, κορεσμένα λίπη και περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ρίζες. Επίσης, τείνουν να ζουν περισσότερο, να είναι πιο υγιή αλλά και πιο λεπτά. Άρα η απάντηση είναι ναι, τα παιδιά μπορούν να τρώνε χορτοφαγικά αρκεί να μην υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί. Ας δούμε μερικές υποκατηγορίες της χορτοφαγίας: η πιο κοινή είναι εκείνη όπου τρώνε και αυγά αλλά και γαλακτοκομικά. Ακολουθούν οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε καθόλου αυγά και εκείνοι που δεν τρώνε καθόλου γαλακτοκομικά. Τέλος, είναι οι vegan που δεν τρώνε ούτε αυγά, ούτε γαλακτοκομικά ούτε άλλα προϊόντα που προέρχονται από ζώα.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν κάποιες οικογένειες στη χορτοφαγία είναι ότι δεν υποκαθιστούν το κρέας με άλλη πηγή πρωτεΐνης. Γενικότερα είναι λάθος να δίνετε στο παιδί τροφές που του προσφέρουν μόνο θερμίδες, όπως τα μακαρόνια, και όχι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πριν ξεκινήσετε να ακολουθείτε χορτοφαγικό τρόπο ζωής, ενημερωθείτε πλήρως γιατί τα παιδιά χρειάζονται όλες τις διατροφικές ομάδες που θα συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξή του. Και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούμε μία τέτοια διατροφή αν δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και αφού συμβουλευτούμε ένα διατροφολόγο που θα μας δώσει τα σωστά υποκατάστατα του κρέατος.

Ιδέες για γεύματα

Smoothies: ο ιδανικός τρόπος να προσφέρετε στο παιδί φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι μέσα από ένα δροσερό και γευστικό ρόφημα, που λειτουργεί σαν υποκατάστατο γευμάτων. Υλικά: 1 μπανάνα, μισό φλιτζάνι κατεψυγμένα βατόμουρα, μισό φλιτζάνι κατεψυγμένο σπανάκι ή άλλα πράσινα λαχανικά, μισό φλιτζάνι βούτυρο φουντουκιού, πάγο και νερό

Μπουρίτο με αυγά, φασόλια και τυρί

Υλικά: 1 μεγάλη τορτίγια ολικής άλεσης, 2 αυγά, 1/8 φλιτζανιού τυρί, ¼ φλιτζανιού μαύρα φασόλια και λίγο αλατοπίπερο