Ο εμβολιασμός είναι μία συχνή διαδικασία όταν το μωρό διανύει τους πρώτους μήνες της ζωής του και πρέπει να γίνεται γιατί τα οφέλη είναι πολλά και προστατεύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το μωρό όμως κλαίει γιατί πονάει και αγχώνεται κατά τη διάρκεια. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την αρνητική εμπειρία του μωρού.

Αν είναι νεογέννητο ή κάτω από 5 μηνών, μπορείτε να δοκιμάσετε 5 πράγματα ακριβώς μετά τον εμβολιασμό του για να το καταπραΰνετε και να νιώσει την παρουσία σας:

  1. Τυλίξτε το αμέσως μετά το εμβόλιο με μία λεπτή κουβερτούλα. Μπορείτε να το κάνετε και κατά τη διάρκεια αλλά να αφήσετε ελεύθερα τα ποδαράκια.
  2. Να το βάλετε να ξαπλώσει στο πλάι ή μπρούμυτα.
  3. Να του μιλάτε στο αυτί ήρεμα και απαλά για να ακούει τη γνώριμη φωνή σας.
  4. Κουνήστε το στην αγκαλιά σας σαν να κάνει κούνια.
  5. Δώστε την ευκαιρία στο μωρό να ρουφήξει κάτι (πιπίλα, το μπιμπερό, τη θηλή σας)

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν κάνετε 4 από τα 5 παραπάνω, το μωρό κλαίει πολύ λιγότερο μετά το εμβόλιο. Αν δεν έχετε πρόβλημα με την παρουσία του γιατρού, η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι ο θηλασμός μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νερό με ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει ένα πολύ εκνευρισμένο μωρό. Βουτήξτε την πιπίλα και μετά δώστε την. Ένα απαλό μασάζ στην περιοχή γύρω από το εμβόλιο βοηθά στη μείωση του πόνου.

Αν το μωρό είναι μεγαλύτερο, δεν θα βοηθήσει να του μιλάτε στο αυτί ή να το έχετε σε μία κουβερτούλα. Βάλτε το να καθίσει στα πόδια σας και απασχολήστε το με ένα παραμύθι, παιχνίδι ή τραγουδάκι. Και φυσικά, μην αγχώνεστε γιατί τα παιδιά το νιώθουν.