Όλα τα παιδιά κλαίνε όταν πεινούν, είναι κουρασμένα, άρρωστα, πονούν ή νιώθουν δυσάρεστα. Άλλες φορές αποζητούν απλά τη φροντίδα σας ή επειδή θέλουν να εκφράσουν κάπως το θυμό τους. Όταν ξεκινήσει να κλαίει, ελέγξτε πρώτα αν πονάει ή είναι άρρωστο.

Μωρά

Ο βασικότερος τρόπος επικοινωνίας τους είναι το κλάμα. Περίπου 1 στα 10 μωρά κλαίει πάτα πολύ, ίσως και περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα. Τον πρώτο χρόνο, τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί σας αποσπά την προσοχή από ασχολίες του σπιτιού ή σας διακόπτει όταν περνάτε χρόνο με τα άλλα παιδιά στην οικογένεια. Σιγά σιγά θα μάθετε την αιτία κάθε κλάματος. Αν νιώθετε ότι δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε, πηγαίνετέ το μία βόλτα στο τετράγωνο  ή ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου, κάποιου φίλου ή συγγενή.

Νήπια

Μεγαλώνοντας κλαίνε επειδή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα και μεγάλα συναισθήματα, αλλά και για τους ίδιους λόγους που το κάνουν τα μωρά. Όταν παθαίνει υστερία, βάλτε το σε ένα σημείο όπου θα είναι ασφαλές και αν γκρινιάζει για ώρα, χαλαρώστε το με ένα μπάνιο, τη μουσική που του αρέσει αλλά και με χορό.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται το χρόνο τους και μετά μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους για το λόγο που κλαίνε. Υπενθυμίστε τους ότι είναι οκ να κλαίνε, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπονται και ότι αυτό τους βοηθά να εκτονωθούν. Το βοηθά πολύ αν βλέπει εσάς να εκφράζετε αυτά που νιώθετε με υγιή τρόπο. Έτσι καταλαβαίνει ότι και οι γονείς του είναι άνθρωποι και ότι δεν είναι κακό να εκφράζουμε με κλάμα το θυμό ή τη στενοχώρια.