Τα βήματα για την ασφάλεια του παιδιού είναι λίγα και απλά. Να τοποθετείτε σωστά τα ειδικά καθίσματα, να επιλέξετε το σωστό μέγεθος ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του παιδιού, να βάζετε τα παιδιά σωστά να κάθονται και θα ήταν ιδανικό, αν μπορείτε να ψυχαγωγείτε τα παιδιά καθώς οδηγείτε.

 

Το ζήτημα της ζώνης

Είναι παράνομο και επικίνδυνο για την ασφάλειά μας, το να μην φοράμε ζώνες όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Θέτουμε λοιπόν το καλό παράδειγμα με το να φοράμε εμείς ζώνη έτσι ώστε τα παιδιά να μας μιμηθούν. Όταν όλοι φορέσουν τις ζώνες τους, ξεκινήστε το αμάξι με ασφάλεια. Εάν προκύψει πρόβλημα με το κάθισμα του παιδιού ή αν κατά λάθος βγάλει τη ζώνη του, σταματήστε το αμάξι και διορθώστε το. Εάν ταξιδεύετε με άδειο κάθισμα, δέστε το με ζώνη ώστε να μην τιναχτεί απότομα σε κάποιο φρενάρισμα.

Tip: αν ταξιδεύετε με κατοικίδιο, φορέστε του σαμαράκι και δέστε το με ειδική ζώνη για την ασφάλεια τη δική του αλλά και των υπολοίπων.

 

Πού πρέπει να κάθονται τα παιδιά

Οι νόμοι είναι ξεκάθαροι ως προς το κομμάτι της ασφάλειας του παιδιού στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να κάθονται μπροστά εάν το αμάξι έχει δύο ή και περισσότερες σειρές καθισμάτων. Αν όλα τα άλλα καθίσματα χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 7 ετών, τα παιδιά μεταξύ 4-7 μπορούν να κάτσουν μπροστά αρκεί να είναι σωστά τοποθετημένα, με δεμένη ζώνη που είναι στα δικά του μέτρα.

Σε γενικές γραμμές όμως, πάντα προτείνεται να κάθονται στα πίσω καθίσματα με ζώνη.

Χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να θυμάστε

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει πάντα τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι μέσα στο αυτοκίνητο όταν είναι εν κινήσει.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις παιδικές ασφάλειες, που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο στην ασφάλεια του παιδιού, ειδικά όταν εσείς κάθεστε μπροστά ή οδηγείτε.

Πάντα ανοίγουμε τις πόρτες από την πλευρά του πεζοδρομίου και όχι από τη μεριά του δρόμου.

 

Κρατήστε το παιδί απασχολημένο και χαρούμενο

Κάντε διάλογο με το παιδί. Το κρατάτε απασχολημένο και δεν αγχώνεστε για το αν είναι εντάξει. Μιλήστε του για τα αξιοθέατα έξω ή πείτε μαζί τα αγαπημένα του τραγουδάκια.

Επιβραβεύστε το για την καλή συμπεριφορά. Μπορείτε να του πείτε ‘μου αρέσει να οδηγώ όταν ξέρω ότι φοράς τη ζώνη σου. Μπράβο σου’.

Τα ακουστικά βιβλία και η μουσική είναι οι καλύτεροι τρόπο να του αποσπάτε την προσοχή αν δεν λειτουργήσουν τα παραπάνω.

Σταματήστε στην άκρη του δρόμου αν το παιδί χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας.

Ποτέ δεν αφήνουμε μόνο ένα παιδί στο αμάξι, ούτε για λίγο. Ο κίνδυνος μεγαλώνει αν κάνει έξω πολλή ζέστη.