Το να ανεβάζουμε φωτογραφίες ή πληροφορίες για τα παιδιά μας, μπορεί να είναι ένας ωραίος τρόπος να μοιραστούμε τις ιδιαίτερες στιγμές μας μαζί τους. Αλλά αξίζει να σκεφτούμε πώς αυτές οι πληροφορίες επηρεάζουν τη ζωή του. Όταν ποστάρετε φωτογραφίες, δημιουργείτε το ψηφιακό δαχτυλικό του αποτύπωμα και αποτελεί μέρος της μελλοντικής φήμης του. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε πώς νιώθει το παιδί με αυτό.

Ίσως, να το θεωρεί τέλειο, μπορεί να μην του αρέσει καθόλου η ιδέα ή να επιθυμεί να ζητήσετε την άδειά του πριν το κάνετε. Ή μπορεί να συμφωνεί με το να στέλνετε φωτογραφίες σε φίλους και συγγενείς και όχι να τις δείχνετε σε όλο το Facebook ή το Instagram.

Πώς θα μιλήσετε μαζί του για αυτό; Μια καλή αρχή είναι να το ρωτήσετε αν νιώθει χαρούμενο με μία φωτογραφία ή βίντεο που έχετε βγάλει μαζί. Μετά ρωτήστε το πώς νιώθει για τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και αν συμφωνεί με το να ανεβάσετε τις φωτογραφίες εκεί. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί μπορεί να αλλάξει γνώμη και να σας ζητήσει μελλοντικά να διαγράψετε τη φωτογραφία. Με το να το ρωτάτε και να σέβεστε την επιλογή του, επιδεικνύετε και καλή ψηφιακή συμπεριφορά που το παιδί θα μιμηθεί αργότερα.

Πώς θα ισορροπήσετε την ιδιωτικότητα με το ανέβασμα φωτογραφιών του παιδιού σας.

  • Αποφύγετε την αναφορά του ονόματος του παιδιού σε δημόσιες ιστοσελίδες
  • Αποφύγετε τις φωτογραφίες του παιδιού που μαρτυρούν πού μένει και πού πηγαίνει σχολείο
  • Να είστε ενήμεροι για το αν μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει ή να μοιραστεί τη φωτογραφία
  • Προτιμήστε να στείλετε email σε οικογένεια και φίλους με φωτογραφίες, αντί να τις μοιράζεστε με όλους