Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ‘όχι’. Τα μωρά χρειάζονται πάρα πολλή προσοχή, και ίσως ακούσετε ή νομίζετε ότι αυτό μπορεί να κακομάθει ένα μωρό. Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει και δεν πρόκειται να δημιουργήσετε κακές συνήθειες με το να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του. Τα βρέφη δεν μπορούν να συνδέσουν συνειδητά το αίτιο με το αποτέλεσμα. Δεν θα κλάψουν προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν. Αν το κάνει χωρίς να σταματά, είναι επειδή κρυώνει, πεινάει, πονάει ή θέλει αλλαγή πάνας. Ή απλώς θέλει να ξέρει αν είστε κάπου κοντά. Αν το αγνοείτε, δεν του μαθαίνετε να το διαχειρίζεται μόνο του, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί ακόμα να το κάνει.

Το μωρό εξαρτάται απόλυτα από εσάς. Αν ανταποκρίνεστε με ηρεμία και συνέπεια, μαθαίνει γρήγορα να εμπιστεύεται ότι θα εκπληρώσετε τις ανάγκες του. Και αυτό χαρίζει μακροπρόθεσμα ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Τα παιδιά που δέχονται τη φροντίδα όταν την χρειάζονται, αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος στο σχολείο. Αλλά κάνει καλό και σε εσάς γιατί νιώθετε ότι κάνετε καλή δουλειά σαν γονιός.

Τους πρώτους μήνες ζωής, είναι πιο σημαντικό για το μωρό να νιώσει αγάπη και ασφάλεια, από το να δημιουργήσει μία σταθερή ρουτίνα στον ύπνο. Πρέπει να είστε ελαστική και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Μπορείτε να βάλετε όρια σιγά σιγά, μετά τους 6 μήνες ζωής. Εξάλλου, ό,τι και να κάνετε εσείς, το παιδί πεινάει συνέχεια και κοιμάται ακανόνιστα στην αρχή της ζωής του.