Μπορούμε να περάσουμε αξέχαστα στις γιορτές, να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, να βρούμε χρόνο για τους ανθρώπους που αγαπάμε και όλα αυτά χωρίς να μας καταβάλει το άγχος. Πάμε να δούμε μικρά διατροφικά αλλά και ψυχολογικά tips που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε ευχάριστες και ήρεμες γιορτές.

 

Βγείτε από το σπίτι. Αν έχετε μία πολυμελή οικογένεια ή θέλετε να αλλάξετε το σκηνικό των γευμάτων σας, μπορείτε να πάτε για πρωινό ή brunch σε κάποιο οικογενειακό μαγαζί και να μην αναλάβετε εσείς την προετοιμασία και το συμμάζεμα για ακόμα μία φορά.

Κάντε εθελοντισμό. Εάν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου έστω και για μία ημέρα, μπορείτε να γίνετε εθελοντές στο δήμο σας, να βοηθήσετε στο μαγείρεμα ή σε ο,τιδήποτε χρειάζονται αυτήν την περίοδο. Μπορείτε να εντάξετε και το παιδί σας σε αυτήν τη διαδικασία ώστε να νιώσει ευγνωμοσύνη για αυτά που ήδη έχει.

Αφήστε για λίγο την τεχνολογία. Οι συνεχείς κλήσεις και τα email σας κρατούν σε μόνιμη εγρήγορση και σας προκαλούν επιπλέον άγχος. Τις ημέρες των γιορτών, κλείστε εντελώς το κινητό ή βάλτε στο αθόρυβο για να το τσεκάρετε αφού περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Φάτε κάτι καυτερό. Οι πικάντικες τροφές απελευθερώνουν ενδορφίνες, τα φυσικά χημικά που δημιουργούν συναισθήματα ευφορίας και καλής διάθεσης.

Βουτήξτε κάτι στο μέλι. Παίρνετε άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε και βελτιώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων.

Πείτε ναι στο σεξ. Το σεξ ελαττώνει το άγχος και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Οι οργασμοί αυξάνουν τις ενδορφίνες και τα επίπεδα ωκυτοκίνης, που προάγει τον ποιοτικό ύπνο.

Φάτε μάνγκο. Αφήστε στην άκρη τα μελομακάρονα και τις δίπλες και καταναλώστε λίγο μάνγκο, που αλλάζει τη χημεία του αίματος και στέλνει ένα κύμα ηρεμίας σε όλο το σώμα.

Σκεφτείτε θετικά. Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνετε focus στα αρνητικά, γιατί αυτά είναι που πυροδοτούν το σωματικό άγχος. Μία θετική και αισιόδοξη ματιά απέναντι στη ζωή θα σας βοηθήσουν να νιώσετε εσωτερική γαλήνη και να ηρεμήσετε, έστω και για την περίοδο των γιορτών.