Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται ένα κομμάτι σοκολατόπιτα όταν πλησιάζει η περίοδός σας (ή οποιαδήποτε στιγμή για να είμαστε ειλικρινείς), θα κάνετε μεγάλη χάρη στον κόλπο σας αν τελικά την αποφύγετε.

Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις κολπικές λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και οι μολύνσεις ζύμης. Οι μολύνσεις ζύμης είναι οι κολπικές λοιμώξεις που προκαλούνται από τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό της Κάντιντα, ένα είδος μύκητα που αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και του κόλπου της γυναίκας.

Δύο βασικές αιτίες του υπέρμετρου πολλαπλασιασμού της Κάντιντα είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και φαγητών.

Αντιθέτως, καλό είναι να καταναλώνετε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, π.χ. μούρα, έτσι ώστε να αποφύγετε την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μια διατροφή ειδικά για τον περιορισμό της ανάπτυξης του ζυμομύκητα Κάντιντα, η οποία απαγορεύει το αλκοόλ, τη ζάχαρη, τα τρόφιμα που διασπώνται σε σάκχαρα (π.χ. άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά), καθώς και τα τρόφιμα που είναι προϊόντα κάποιας ζύμωσης (π.χ. τρόφιμα από μαγιά, μπίρα, κρασί).

Συζητείστε με τον γιατρό σας ώστε να βρείτε ένα διατροφικό πλάνο που σας ταιριάζει και καλύπτει τις προσωπικές σας ανάγκες.