Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ ανακάλυψε ότι το ενστικτώδες χάδι των γονιών πυροδοτεί νευρικές απολήξεις στο δέρμα, οι οποίες ελαττώνουν τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον πόνο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το άγγιγμα έχει την αναλγητική δυνατότητα των παυσίπονων χωρίς τον κίνδυνο των παρενεργειών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τρέχουσα Βιολογία με επικεφαλής την Δρ. Ρεμπέκα Σλέιτερ, Καθηγήτρια της Παιδιατρικής Νευροεπιστήμης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν την αποτελεσματικότητα του βρεφικού μασάζ αλλά και της σωματικής επαφής, όταν ο γονιός ακουμπά το πρόωρο μωρό πάνω στο δέρμα του. Το χάδι με ταχύτητα 3 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο απαλύνει τον πόνο και στους ενήλικες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν αυτό είχε την ίδια επίδραση στα νεογνά.

Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 30 νεογέννητων με ηλεκτρικό εγκεφαλογράφημα, μετρώντας τη δραστηριότητα στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Είδαν λοιπόν ότι αυτή μειωνόταν κατά 60% όταν τα μωρά δέχονταν χάδι, έχοντας παρόμοια επίδραση με τοπικά παυσίπονα. Στο δεύτερο μέρος της έρευνας υπολογίστηκαν οι εκφράσεις του προσώπου, όπου παρατηρήθηκε μείωση των αρνητικών εκφράσεων, όπως το ανασήκωμα του φρυδιού και τα διασταλμένα μάτια, σε ποσοστό 50%. Αυτή η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνωρίζαμε για την ευεργετική επίδραση του αγγίγματος των μωρών από τους γονείς τους.