Καταρχάς, ενημερωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε για το θηλασμό πριν καν γεννηθεί το μωρό σας. Μιλήστε με μαμάδες που θηλάζουν, διαβάστε βιβλία ή ειδικά άρθρα και ενταχθείτε σε ομάδες θηλασμού στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το σώμα προετοιμάζεται από μόνο του για θηλασμό. Αυτός είναι και ένας λόγος που εξηγεί την αλλαγή μεγέθους του στήθους σας. Παρόλα αυτά, το μέγεθος δεν παίζει ρόλο στην ποσότητα γάλακτος που παράγετε.

 

Πρέπει να τρίβω ή να πιέζω τις θηλές μου; Οι ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη στο στήθος είναι επαρκής προετοιμασία για μία γυναίκα. Μην τρίβετε ή πειράζετε τις θηλές γιατί απλά θα καταλήξετε να πονάτε. Αυτό που παίζει ρόλο είναι να μάθετε στο μωρό πώς να πιάνεται και να θηλάζει ώστε τα αποφύγετε την ξηρότητα της περιοχής.

Ποια προϊόντα θα χρειαστώ; Ένα σουτιέν θηλασμού θα σας διευκολύνει αρκετά γιατί είναι άνετο παρέχει έξτρα υποστήριξη σε ένα στήθος που έχει μεγαλώσει πολύ. Και ξεκουμπώνουν εύκολα όταν έρχεται η ώρα του θηλασμού. Ιδανικά αγοράστε το λίγες μέρες πριν τον τοκετό.

Μαξιλάρια θηλασμού. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να στηρίζουν σωστά το παιδί όταν θηλάζετε και σας βοηθούν να αποφύγετε το ‘πιάσιμο’ του λαιμού. Είναι ανατομικά πιο άνετα από τα κλασικά μαξιλάρια.

Αντλία στήθους. Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε μητρικό γάλα για να έχετε αν χρειαστεί αλλά και για να το αφαιρείτε όταν συσσωρεύεται και το στήθος σας μεγαλώνει. Επίσης το γάλα που μένει μπορεί να κάνει το στήθος σας πιο σκληρό και να σας προκαλέσει πόνο.

Καλύμματα στήθους. Λειτουργούν σαν τις σερβιέτες. Καλύπτετε τις θηλές μέσα από το σουτιέν ώστε να μην έχετε πρόβλημα σε περίπτωση διαρροής, τη στιγμή που δεν το περιμένετε.