Αν και μπορεί να νιώθετε ότι η ζωή σας έχει αλλάξει δραματικά από τότε που κάνατε παιδί, οι φίλοι σας παραμένουν σημαντικό κομμάτι του ποιοι είστε. Σας προσφέρουν κοινές εμπειρίες και μπόλικη κατανόηση. Σας βοηθούν στη διατήρηση ισορροπίας στη ζωή σας, σας ενθαρρύνουν και ενίοτε σας επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Γι αυτούς και άλλους λόγους, είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για εκείνους.

Σχεδιάστε το. Αντί να αφήσετε τα πράγματα να συμβούν από μόνα τους, βρείτε συγκεκριμένο χρόνο και μην ανησυχείτε εάν προκύψει κάτι την τελευταία στιγμή. Ακόμα και αν οι φίλοι σας δεν έχουν παιδιά, βάλτε τους στη ζωή σας, μιλήστε για τις έγνοιες της οικογένειας και ακούστε τι έχουν να σας πουν ως εξωτερικοί παρατηρητές. Μιλήστε για όσα σας ενδιαφέρουν, είτε είναι παλιά και γνώριμα είτε αφορούν το νέο κεφάλαιο της ζωής σας. Και φυσικά, αφήστε το παιδί στη φροντίδα κάποιου που εμπιστεύεστε για να βγείτε και να θυμηθείτε τις παλιές καλές ημέρες.

 

Πώς να κάνετε νέους φίλους που είναι και εκείνοι γονείς

  • Πιάστε την κουβέντα σε μέρη όπως οι παιδότοποι και η παιδική χαρά
  • Κρατήστε επαφή με τους γονείς που γνωρίσατε στο μαιευτήριο
  • Μοιραστείτε αυτά που σας απασχολούν σε forum με αυτόν το σκοπό

 

Είναι σημαντικό τόσο για τον μπαμπά όσο και τη μαμά να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους. Καθένας μπορεί να βγαίνει με τους δικούς του φίλους ή να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν και τον χαλαρώνουν. Είναι σημαντικό για τους άντρες να μοιράζονται με τους φίλους τους αυτά που νιώθουν για τη νέα εμπειρία της πατρότητας ενώ ταυτόχρονα φεύγουν για λίγο από το σπίτι. Η μαμά, δε, το χρειάζεται ακόμα περισσότερο ώστε να ξαναγεμίζει τις μπαταρίες της πριν επανέλθει στο θηλασμό.