Γιατί μαμά ο ουρανός είναι μπλε; Πόσο μακριά είναι τα αστέρια; Γιατί δεν έχουμε ουρές όπως τα ζώα; Πως γίνονται τα παιδιά; Γιατί το νερό στη θάλασσα έχει αλάτι; Γιατί τα κορίτσια είναι διαφορετικά από τα αγόρια; Που πάμε όταν πεθαίνουμε; Η ερώτηση «γιατί μαμά;» είναι αυτή που ακούτε από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να επικοινωνεί λεκτικά μαζί σας, και θα συνεχίσει να σας την απευθύνει για χρόνια στην προσπάθειά του να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από εσάς, επειδή είναι γεμάτο απορίες και ζητά εξηγήσεις για τα πιο ανεξήγητα φαινόμενα, λεπτομέρειες για τις πιο παράξενες καταστάσεις, γνώσεις για ζητήματα που δεν θυμάστε, κάποια που δεν έχετε ξανακούσει, και άλλα που στο μυαλουδάκι του μοιάζουν παράλογα ή αδύνατα.

Όσο πολυσχιδής και να είστε, εννοείται πως δεν θα έχετε την απάντηση σε όλα, και θα διαβάσετε, και θα ανατρέξετε στο Διαδίκτυο, και θα ρωτήσετε ακόμη και τους μεγαλύτερους της οικογένειας προκειμένου να φανείτε…. αντάξια στον ρόλο του φωτεινού παντογνώστη.

Το μόνο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να απαντήσετε στο «γιατί;» του μικρού σας με το «γιατί έτσι». Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι αυτή η απάντηση δεν ικανοποιεί την περιέργειά του, και του δημιουργεί περαιτέρω σκέψεις, ακόμη και ότι ίσως θέλετε να του αποκρύψετε ή το χειρότερο… ότι δεν ενδιαφέρεστε για όλα όσα τον απασχολούν.

Αν το παιδί δεν σταματά να ρωτά, οπλιστείτε με υπομονή και ακούστε με ενδιαφέρον κάθε ερώτημα που σας απευθύνει, συγκρατώντας έστω και με τη βία τα γέλια που σας έρχονται, και χωρίς να εκφράσετε την αμηχανία που νιώθετε σε τυχόν άβολες ερωτήσεις του.

Φροντίστε να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια και δίνοντας πάντα τεκμηριωμένες απαντήσεις που να μπορεί να κατανοήσει βάσει ηλικίας και εμπειριών.

Αν ρωτά το ίδιο πράγμα πολλές φορές σημαίνει ότι ενδεχομένως η αρχική σας απάντηση δεν του έλυσε την απορία, οπότε προσπαθήστε να του εξηγήσεις με απλούστερα λόγια.

Εάν δεν γνωρίζετε κάτι, παραδεχτείτε το, και ψάξτε το για να δώσετε έστω με μικρή καθυστέρηση την τεκμηριωμένη απάντηση. Η κάντε την σχετική έρευνα και μαζί.

Σε ό,τι και αν σας ρωτήσει το παιδί, καλό είναι να του απαντήσετε με ειλικρίνεια και βέβαια χωρίς να το τρομάξετε.

Συνειδητοποιήστε ότι το παιχνίδι των ερωταποκρίσεων μαθαίνει στο παιδί να ενδιαφέρεται για το τι και το πως των πραγμάτων.

Εμπλουτίστε την παιδική σας βιβλιοθήκη με εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων για παιδιά προσχολικής ηλικίας που απαντούν στις συχνότερες απορίες των παιδιών μετά τα τρία έτη, με απλό τρόπο, αλλά και καθοδηγούν τους γονείς στο να δίνουν σύντομες, κατανοητές και σωστές απαντήσεις.

Τα βιβλία πέρα από την εκάστοτε γνώση που θα προσφέρουν στο παιδί, ικανοποιώντας την περιέργειά του, την ενισχύουν, πηγαίνοντάς την ένα βήμα παραπέρα, και ταυτόχρονα ενισχύουν τον κύκλο μάθησης και την φιλομάθειά του, βοηθώντας το και για τη συνέχεια , καθώς το παιδί σταδιακά αρχίζει να μελετάει μόνο του, ένα από τα σημαντικότερα μαθήματά που μπορεί αν πάρει στα πρώτα χρόνια της ζωής του και θα του χρειαστεί για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι χρόνια, αν όχι για όλη του τη ζωή. Καλό διάβασμα λοιπόν!