Τα μωρά λαμβάνουν πολλά οφέλη μέσα από το θηλασμό. Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τους πρώτους μήνες της ζωής τους, ισχυρά αντισώματα που δρουν ενάντια στις ασθένειες και φυσικά την εμπειρία σύνδεσης με τη μαμά τους. Μέσα σε όλα, αποκτούν και έξτρα αέρια.

Όταν η μαμά τρέφεται με φαγητό που προκαλεί αέρια, επηρεάζει και το μωρό μέσω του θηλασμού. Αν τα αέρια είναι περισσότερα από το συνηθισμένο μετά το τάισμα, θα φανεί δύο ώρες αργότερα. Στην αρχή, μπορεί να μην καταλάβετε ποια τροφή το πυροδοτεί και να πάρει μερικές μέρες. Ποιες είναι όμως οι τροφές που μπαίνουν συνήθως στο στόχαστρο;

Καταρχάς, οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ανάλογα παραδείγματα είναι τα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και τα σπαράγγια. Στη λίστα μπαίνουν οι πατάτες, το καλαμπόκι και τα ζυμαρικά, ενώ η σοκολάτα έχει λιγότερες πιθανότητες πρόκλησης αερίων.

Οι μαμάδες που πίνουν καφέ το πρωί ή επιλέγουν αναψυκτικά, επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα του μωρού τους και του προκαλούν αρκετά αέρια. Το ζητούμενο δεν είναι να αποκλείσετε τα προαναφερθέντα από το διαιτολόγιό σας, αλλά να προσπαθήσετε να περιορίσετε αυτά που προκαλούν αέρια. Επίσης, παρακολουθήστε ποιες τροφές επηρεάζουν περισσότερο το μωρό ώστε να ξέρετε και τι πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας.