Όλα τα παιδιά ανησυχούν, αλλά όταν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη γενικευμένου άγχους. Πρόκειται για μία τάση ανησυχίας για πολλά κομμάτια της ζωής, από τις φιλές μέχρι και τα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμφανίζεται συνήθως όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο γιατί αυτό είναι που πυροδοτεί περισσότερο το άγχος τους. Δυσκολεύονται να αποδώσουν σε τεστ, φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις στην τάξη, αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση, έχουν την ανάγκη να είναι τελειομανή και λένε ότι είναι άρρωστα όταν κάτι τους ανησυχεί.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε το γενικευμένο άγχος στα παιδιά. Μπορεί να μην καταλάβετε ότι ανησυχούν σε μόνιμη βάση, όμως έχουν την τάση να κάνουν συνέχεια ερωτήσεις για το τι θα συμβεί.

 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει λιγότερες ερωτήσεις, όπως ‘τι θα συμβεί’. Αν έχετε ήδη απαντήσει στην ερώτηση, προτρέψτε το να σκεφτεί την κατάσταση και να εμπιστευτεί τη δική του κρίση.
  • Αν χρησιμοποιεί γούρια ή τυχερά αντικείμενα που το κάνουν να νιώθει ασφάλεια, είναι οκ. Μπορείτε όμως σταδιακά να μειώσετε τη συνήθεια των αντικειμένων ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις μόνο του.
  • Ενημερώστε το σχολείο για το άγχος του παιδιού, ειδικά όταν το έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ίσως δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά του.
  • Αφήστε το να μάθει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και μην το καθησυχάζετε συνέχεια.
  • Μην κριτικάρετε το παιδί όταν νιώθει άγχος γιατί αυτό χειροτερεύει την κατάσταση.
  • Δώστε του μπόλικη θετική προσοχή και επιβραβεύστε το όταν δείχνει θάρρος.

Περίπου το 5-6% των παιδιών αναπτύσσει διαταραχή γενικευμένου άγχους. Είναι οι περιπτώσεις που δυσκολεύονται με τις καθημερινές, φυσιολογικές δραστηριότητες και δεν είναι μόνο μία φάση που διαρκεί για λίγο.