Αν και πολλοί άνθρωποι θα σας ενθαρρύνουν να τρώτε για δύο, το να πάρετε πολύ βάρος στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ρίσκο για επιπλοκές στη γέννα, όπως είναι η καισαρική και ο πρόωρος τοκετός. Ακόμα κι αν ξεκινάτε την εγκυμοσύνη ως υπέρβαρη ή παχύσαρκη, είναι ακόμα πιο σημαντικό να μην πάρετε περισσότερο βάρος από το προτεινόμενο. Ακολουθήστε τις 7 παρακάτω οδηγίες για να το πετύχετε.

 

  1. Ξεκινήστε την εγκυμοσύνη με όσο πιο υγιές βάρος γίνεται. Αν είστε στη διαδικασία της σκέψης για σύλληψη και έχετε παραπάνω βάρος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να ξέρετε πόσα κιλά μπορείτε να πάρετε και πώς θα το χειριστείτε.
  2. Να τρώτε συχνά και με μέτρο. Οι τωρινές οδηγίες στη διατροφή προτείνουν να καταναλώνετε 340 θερμίδες παραπάνω την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο και 450 στο τρίτο τρίμηνο. Κάντε focus σε μικρά και συχνά γεύματα που είναι υψηλά σε πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά. Μεταξύ των γευμάτων, μπορείτε να τρώτε ένα υγιεινό σνακ κάθε τρεις ώρες. Όχι μόνο παρέχετε θρέψη στο μωρό, δεν νιώθετε πείνα και έχετε τα σάκχαρα του αίματος σε υψηλά επίπεδα. Μερικά έξυπνα παραδείγματα είναι ένα μήλο με 2 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο, ένα γιαούρτι με μία χούφτα ξηρούς καρπούς και λίγα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Τα φρούτα με πολλές ίνες και περιεκτικότητα σε νερό- όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα- σας βοηθούν με τη δυσκοιλιότητα.
  3. Πιείτε νερό. Σας δημιουργεί την αίσθηση του γεμάτου στομαχιού και σας κρατά ενυδατωμένη.
  4. Φάτε υγιεινές λιχουδιές. Δεν περιμένει κανείς να μην φάτε παγωτό ή τηγανιτές πατάτες στην εγκυμοσύνη. Αλλά καλό είναι να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές για να έχουν μεγαλύτερο όφελος για εσάς και το μωρό. Μπορείτε να φάτε μία τορτίγια με ένα τηγανιτό αυγό, μία φέτα τυρί και λίγο αβοκάντο. Έχει αρκετές θερμίδες αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία.
  5. Ξεκινήστε περπάτημα. 10 λεπτά την ημέρα αρκούν. Μετά από ένα μήνα, προσθέστε άλλα 10 λεπτά και ούτω καθεξής. Εκτός του ότι δεν θα πάρετε πολύ βάρος, θα μειώσετε τους σωματικούς πόνους της εγκυμοσύνης.
  6. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει κάτι παχυντικό μία φορά την εβδομάδα. Αντί να το αποκλείσετε και να είστε αυστηρή με τον εαυτό σας, φάτε μία σοκολάτα ή ένα μπολάκι παγωτό μία φορά την εβδομάδα.
  7. Θηλάστε αν μπορείτε. Αποτελεί το καλύτερο μέσο απώλειας των κιλών της εγκυμοσύνης.