Οι γλυκοπατάτες μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένες όσο οι κοινές πατάτες, έχουν, όμως, σημαντικά διατροφικά οφέλη για την υγεία μας.

Ας δούμε ποια είναι αυτά.

1. Είναι θρεπτικές

Οι γλυκοπατάτες είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ψητής γλυκοπατάτας με τη φλούδα παρέχει:

Θερμίδες: 180

Υδατάνθρακες: 41,4 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια

Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 6,6 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 769% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη C: 65% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Μαγγάνιο: το 50% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 29% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Κάλιο: 27% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Παντοθενικό οξύ: 18% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Χαλκός: 16% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Νιασίνη: 15% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες – ειδικά οι πορτοκαλί και οι μοβ ποικιλίες – είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα των Η.Π.Α.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή. Επομένως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι επωφελής για την υγεία σας.

2. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες είναι επωφελείς για την υγεία του εντέρου.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες.

Το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει κανέναν τύπο. Ως εκ τούτου, οι φυτικές ίνες παραμένουν στο πεπτικό μας σύστημα και παρέχουν πολλά οφέλη υγείας που σχετίζονται με το έντερο.

Τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορούν επίσης να παρέχουν οφέλη στο έντερο.

Τα αντιοξειδωτικά στις μοβ γλυκοπατάτες προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων των ειδών Bifidobacterium και Lactobacillus.

Μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των τύπων βακτηριδίων εντός του εντέρου συνδέονται με καλύτερη υγεία του εντέρου και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

3. Ενισχύουν την υγιή όραση

Οι γλυκοπατάτες είναι απίστευτα πλούσιες σε β-καροτένιο, το αντιοξειδωτικό που είναι υπεύθυνο για το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα του λαχανικού.

Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ψημένης γλυκοπατάτας με φλούδα παρέχει περισσότερο από επτά φορές την ποσότητα βήτα-καροτίνης που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας ανά ημέρα.

Το βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας και χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό υποδοχέων ανίχνευσης φωτός στα μάτια σας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο, όπως οι γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της κατάστασης.

4. Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι οι ανθοκυάνες στις μοβ γλυκοπατάτες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο με τη μείωση φλεγμονών και την πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα συμπληρώματα ανθοκυανίνης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης και τη μνήμη στα ποντίκια, πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για τη δοκιμή αυτών των αποτελεσμάτων στον άνθρωπο, αλλά γενικά οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά σχετίζονται με 13% χαμηλότερο κίνδυνο πνευματικής κατάπτωσης και άνοιας.

5. Καταπολεμούν την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α

Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές βήτα-καροτίνης, μιας φυτικής ένωσης που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα χαμηλά επίπεδά της στο αίμα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ανοσία.

Επίσης, είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων, ειδικά στα τοιχώματα του εντέρου.

Το έντερο είναι το σημείο το οποίο εκτίθεται σε πολλά πιθανά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Ως εκ τούτου, ένα υγιές έντερο είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αυξάνει τη φλεγμονή του εντέρου και μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να ανταποκρίνεται σωστά σε πιθανές απειλές.

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για να διαπιστωθεί αν οι γλυκοπατάτες επηρεάζουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ανεπάρκειας βιταμίνης Α.