Η αίσθηση της όσφρησης στα μωρά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής τους. Συνδέεται άμεσα με τη γεύση, άρα το επηρεάζει στο τι του αρέσει να τρώει. Αλλά η μυρωδιά έχει και μία πολύ δυνατή σύνδεση με τα συναισθήματα και τη μεταξύ σας σχέση.

Πότε αναπτύσσεται η όσφρηση στο μωρό; Η μύτη διαμορφώνεται από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στις 10 εβδομάδες, έχουν διαμορφωθεί οι αισθητήρες της όσφρησης. Όσο αναπνέει και καταπίνει αμνιακό υγρό, εξοικειώνονται με τη μυρωδιά του και αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει παρόμοια οσμή με το μητρικό γάλα. Και το νεογέννητο σας αναγνωρίζει πρώτα από τη μυρωδιά και αργότερα από την όψη. Αυτή η αίσθηση επεξεργάζεται από ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει και τη μνήμη. Αυτό είναι και ο λόγος που ανακαλούμε αναμνήσεις όταν μυρίζουμε κάτι οικείο, μετά από χρόνια.

Πώς αναπτύσσεται η όσφρηση; Το νεογέννητο αναγνωρίζει τη μαμά του μέσω της όσφρησης και νιώθει ασφάλεια και άνεση κοντά της. Αποφύγετε τα αρώματα και τα έντονα αποσμητικά τις πρώτες ημέρες. Όσο αγκαλιάζεστε και μυρίζεστε μεταξύ σας, εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης και της απόλαυσης. Στους 3 μήνες ζωής, αναγνωρίζει τους διαφορετικούς ανθρώπους γύρω του. Αν απειλείται από τη μυρωδιά κάποιου, τινάζει χέρια και πόδια. Στους 6 μήνες, μαθαίνει τη μυρωδιά των στερεών τροφών που δοκιμάζει και δείχνει αν του αρέσει ή όχι.

Υπάρχουν μυρωδιές που το ανακουφίζουν; Η οικεία μυρωδιά της μαμάς ή του μπαμπά είναι η αγαπημένη του. Μία κουβερτούλα ή το αγαπημένο του παιχνίδι είναι μυρωδιές που καθησυχάζουν το μωρό. Μπορεί λοιπόν να μην χαρεί αν το πλύνετε και χάσει την οικεία μυρωδιά. Αν έχει κολικούς, το μασάζ με έλαια λεβάντας ηρεμούν πολύ το μωρό. Μην ψεκάζετε κατευθείαν το έλαιο στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.