Η περίοδος των γιορτών μπορεί να έχει περάσει, τα κιλά που πήραμε, όμως, είναι ακόμη εδώ. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε τύψεις για τις διατροφικές σας ατασθαλίες, αφού η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Για να καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά που πήρατε τον τελευταίο μήνα, αποφύγετε τα παρακάτω πέντε λάθη.

1. Μη μένετε νηστική. Όταν τρώτε ελάχιστες θερμίδες, μειώνετε τον ρυθμό του μεταβολισμού σας και βάζετε τον οργανισμό σας σε «κατάσταση πείνας». Έτσι, το σώμα σας δεν καίει τις θερμίδες που του δίνετε, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της απώλειας βάρους. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος το σώμα σας να χρησιμοποιήσει για ενέργεια μυϊκό ιστό. Προτιμήστε, λοιπόν, την κατανάλωση μικρών, υγιεινών γευμάτων κάθε 3-4 ώρες. Ως αποτέλεσμα, θα περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό, θα παρέχετε στον οργανισμό σας όλη την ενέργεια που χρειάζεται, θα κρατήσετε τον μεταβολισμό σας ενεργοποιημένο και τις «ορμόνες της πείνας» ισορροπημένες, ενώ παράλληλα θα διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.

2. Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα. Ίσως σκέφτεστε ότι αν παραλείψετε το πρωινό σας γεύμα, θα γλιτώσετε θερμίδες, στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Καταναλώνοντας ένα υγιεινό πρωινό, ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας και μένετε χορτάτη μέχρι το επόμενο γεύμα σας, αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα και την υπερφαγία. Ένα μπολ με γάλα αμυγδάλου και βρώμη είναι ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια.

3.  Αποφύγετε τη ζάχαρη. Μια μικρή αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι να αρχίσετε να πίνετε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη. Στην αρχή θα σας φανεί δύσκολο, στη συνέχεια όμως θα συνηθίσετε. Είναι ο πιο απλός τρόπος να γλιτώσετε θερμίδες, ειδικά αν πίνετε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα σας. Όταν νιώσετε λιγούρα για κάτι γλυκό, μπορείτε να φάτε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι ή 2-3 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

4. Μην υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίτε με τη γυμναστική. Η σωματική άσκηση ενισχύει την απώλεια βάρους και την υγεία σας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ανεξέλεγκτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός τους με τη γυμναστική και καταλήγουν να τρώνε περισσότερο όταν γυμνάζονται. Με μισή ώρα χαλαρού τρεξίματος, θα κάψετε περίπου 200 θερμίδες, όσες θα πάρετε, δηλαδή, τρώγοντας 129 γραμμάρια αυγό. Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε προσεκτικά και να γυμνάζεστε. Αυτό είναι το «κλειδί» για επιτυχημένο αδυνάτισμα.

5. Μην υποτιμάτε την αξία του ύπνου. Ο βραδινός ύπνος πρέπει να διαρκεί περίπου οκτώ ώρες. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο σωματικό λίπος, καθώς οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Επιπλέον, όταν κοιμόμαστε αργά, έχουμε την τάση να τσιμπολογάμε.