Οι σχέσεις του παιδιού σχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο και επηρεάζουν συνολικά την ανάπτυξή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σχέσεις επιτρέπουν στα παιδιά να εκφραστούν και να πάρουν πίσω μία απάντηση. Αυτό που λαμβάνουν τους δίνει σημαντική πληροφορία για το πώς είναι ο κόσμος και πώς πρέπει να εκφράζεται τόσο το ίδιο όσο και οι άλλοι. Όταν το μωρό εκφράζεται με γέλιο, κινήσεις και χαμόγελο, περιμένει την ίδια ανταπόκριση. Όταν είστε ζεστή και τρυφερή μαζί του, το βοηθάτε να μαθαίνει να εκφράζεται και να επικοινωνεί. Επίσης το κάνετε να νιώθει ασφάλεια και αγάπη και του δίνετε την αυτοπεποίθηση να εξερευνήσει τον κόσμο.

Εκτός από τη σχέση σας με το παιδί, μαθαίνει να αλληλεπιδρά μέσα από τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Εσείς είστε το βασικό του πρότυπο και εσάς μιμείται. Αν βλέπει ότι σέβεστε τους άλλους και φέρεστε με τρυφερότητα, θα θέλει να λειτουργεί με ανάλογο τρόπο.

Γιατί είναι σημαντικό το παιχνίδι; Στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, ο βασικός τρόπος μάθησης και ανάπτυξης είναι μέσα από το παιχνίδι. Εξερευνά, παρατηρεί, λύνει προβλήματα και μαθαίνει από τα λάθη του. Είναι λοιπόν σημαντικό να βρείτε μία ισορροπία μεταξύ του να το βοηθάτε και να του επιτρέπετε να μαθαίνει. Όσον αφορά στις σχέσεις, ένα καλό παράδειγμα είναι το ‘τσα’. Κρύβετε το πρόσωπο με τα χέρια σας και το ξαναεμφανίζετε. Το παιδί γελάει και προσπαθεί να σας πιάσει μέχρι που βαριέται και του αποσπά την προσοχή κάτι άλλο.

Όταν φωνάζει και προσπαθεί να σας πιάσει για να δείξει ότι θέλει να παίξει κι άλλο, αναπτύσσει έτσι τις γλωσσικές και πρακτικές δεξιότητες. Όταν ανταποκρίνεστε, το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να επικοινωνεί μαζί σας. Νιώθει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί και ότι μπορεί να συνεχίσει την εξερεύνηση του κόσμου.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της σχέσης σας: η δική σας σχέση προετοιμάζει το παιδί για τις ενήλικες σχέσεις, τη διαχείριση των προβλημάτων αλλά και του άγχους αλλά θέτει και τα θεμέλια για το πώς θα είναι το ίδιο σαν άνθρωπος.