Τα βρέφη κινδυνεύουν από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου στον ύπνο τους αλλά αυτό είναι ένα γεγονός που τείνει να εξαφανιστεί καθώς πλέον γνωρίζουμε καλά τις ασφαλείς πρακτικές του ύπνου για τα μωρά μας. Παρόλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι τα σωστά βήματα για έναν καλό βρεφικό ύπνο και πώς θα παραμένουν ασφαλή καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας και της μέρας.

 

  1. Βάλτε τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα. Αυτή είναι η πιο ασφαλής στάση για τα μωρά. Όταν φτάσει τους 4-6 μήνες, όπου στριφογυρίζει, συνεχίστε να το βάζετε ανάσκελα και ας γυρνάει μόνο του.
  2. Σιγουρευτείτε ότι το κεφάλι του δεν καλύπτεται όταν κοιμάται. Στρώστε γερά τα σεντόνια ώστε να μην βγαίνουν από το κρεβάτι ή την κούνια και αποφύγετε τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια
  3. Μην καπνίζετε. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου του βρέφους και υπάρχουν αρκετές έρευνες που το αποδεικνύουν.
  4. Να έχετε το μωρό στο δωμάτιό σας για τους πρώτους 6-12 μήνες
  5. Θηλάστε αν είναι εφικτό. Ο θηλασμός αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου
  6. Χρησιμοποιήστε ένα καλό στρώμα. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ του στρώματος και των άκρων της κούνιας
  7. Μην βάζετε το μωρό να κοιμηθεί στον καναπέ. Είναι πολύ επικίνδυνο να κοιμάται σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει προστασία και μπορεί να πέσει ακόμα και αν το επιβλέπετε συνέχεια.
  8. Ντύστε σωστά το παιδί. Αν ζεσταθεί πολύ, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου. Φροντίστε να μην καλύπτεται το κεφάλι και το πρόσωπο και μην ανησυχείτε αν τα άκρα του είναι κρύα.