Συγχαρητήρια για την απόφασή σας να σταματήσετε την πρόσληψη ζάχαρης! Η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι εύκολο. Ωστόσο, αξίζει να το προσπαθήσετε δεδομένης της αποδεδειγμένης αρνητικής επίδρασης της ζάχαρης στον οργανισμό σας.

Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης την ενέργειά σας, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και συμβάλλει στην κακή υγεία των δοντιών- για να αναφέρουμε μόνο μερικά αρνητικά.

Με τη διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης, μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία σας και να αισθανθείτε καλύτερα από ό,τι γνωρίζατε ότι είναι εφικτό.

Η διακοπή της ζάχαρης μπορεί αρχικά να σας κάνει να νιώθετε άσχημα, αλλά να είστε σίγουρη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στη συνέχεια. Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, μπορείτε να νικήσετε τον εθισμό σας στη ζάχαρη μέσα σε 10 ημέρες.

Ας δούμε, λοιπόν, δέκα τρόπους να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποτοξινωθεί από τη ζάχαρη.

1. Σταματήστε να καταναλώνετε ζάχαρη. Η ζάχαρη δεν εντοπίζεται μόνο στα γλυκά. Είναι σημαντικό να σταματήσετε την κατανάλωση κάθε μορφής ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης αυτής που περιέχεται στα προπαρασκευασμένα φαγητά, τα αναψυκτικά και το λευκό αλεύρι.

2. Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη. Προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σας, περιορίζετε την όρεξή σας και μειώνετε τις λιγούρες για κάτι γλυκό. Τα αυγά, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας και οι ξηροί καρποί είναι μερικές καλές επιλογές.

3. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να νικήσετε την πείνα. Επειδή αυτό βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η κεφαλαλγία και η ναυτία, ενώ επίσης έχετε υπό έλέγχο τις λιγούρες σας. Προτιμήστε λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και όσπρια.

4. Πιείτε περισσότερο νερό. Μένοντας ενυδατωμένη θα νιώθετε γενικότερα καλά και θα περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό.

5. Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά. Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να φαίνεται μια καλή ιδέα όταν θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη, αλλά μπορεί πραγματικά να εκτροχιάσει την προσπάθειά σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ενισχύουν την επιθυμία για ζάχαρη και την εξάρτηση από αυτή. Μείνετε μακριά από τα γλυκά τρόφιμα, ακόμη και από αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας μία για πάντα.

6. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Υπάρχουν στοιχεία ότι το άγχος επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις σας και αυξάνει την επιθυμία σας για γλυκά. Η ζάχαρη φαίνεται επίσης να έχει μια ηρεμιστική επίδραση στις ορμόνες του στρες, η οποία συμβάλλει στην επιθυμία σας για ζάχαρη όταν αισθάνεστε αγχωμένη. Η διατήρηση του άγχους σας υπό έλεγχο θα διευκολύνει την αποτοξίνωση από τη ζάχαρη και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις λιγούρες σας υπό έλεγχο. Κάνοντας μια βόλτα, μιλώντας σε έναν φίλο ή απλώς διαβάζοντας ένα βιβλίο μπορείτε να ανακουφίσετε κάπως το άγχος.

7. Γυμναστείτε. Η σωματική άσκηση είναι επωφελής με διάφορους τρόπους όταν κάνετε αποτοξίνωση από τη ζάχαρη. Η γυμναστική αυξάνει την ενέργεια και μειώνει το στρες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων αποτοξίνωσης, όπως η κόπωση, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από το άγχος. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε επίσης ότι η σύντομη άσκηση, για παράδειγμα μια γρήγορη βόλτα 15 λεπτών, μειώνει την επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα.

8. Πιείτε πράσινα ροφήματα. Η κατανάλωση ενός πράσινου ροφήματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Η τριμηνιαία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 38 γυναίκες, διαπίστωσε ότι εκείνες που κατανάλωναν ένα ποτό που περιείχε 5 γραμμάρια εκχυλίσματος σπανακιού πριν από το πρωινό τους, παρουσίασαν μείωση της επιθυμίας για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα από την πρώτη μέρα.

9. Κοιμηθείτε αρκετά. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της απεξάρτησης από τη ζάχαρη, όπως η κόπωση, οι λιγούρες και η κατάθλιψη. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιθυμία για ζάχαρη και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Ο καλός ύπνος έχει συνδεθεί με:

-καλύτερες επιλογές τροφίμων
-μειωμένη πίεση
-υψηλότερα επίπεδα ενέργειας
-βελτιωμένη συγκέντρωση και μνήμη

10. Φάτε κάτι πικρό. Η κατανάλωση πικρών τροφών “κλείνει” τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που μας οδηγούν στην επιθυμία και την κατανάλωση ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα. Το πικρό φαγητό επιβραδύνει επίσης την απορρόφηση ζάχαρης και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλές από τις παρενέργειες της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη. Καταναλώστε πικρά τρόφιμα, όπως καφέ, ρόκα ή μπρόκολο ραπίνι.