Τα αυγά είναι ένα μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να φάτε.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, «καλά» λιπαρά και πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Τα αυγά έχουν επίσης κάποιες μοναδικές ιδιότητες που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για τη δίαιτά σας.

1. Έχουν λίγες θερμίδες

Ο πιο απλός τρόπος να χάσετε βάρος είναι περιορίζοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Ένα αυγό περιέχει περίπου 78 θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ο κρόκος ειδικά είναι πολύ θρεπτικός.

Ένα γεύμα με αυγά απαρτίζεται συνήθως από 2-4 αυγά. Τρία βραστά αυγά δεν περιέχουν περισσότερες από 240 θερμίδες.

Προσθέτοντας μια γενναία ποσότητα λαχανικών, έχετε ένα πλήρες γεύμα με μόνο 300 θερμίδες. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης) έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερόλη των τροφών, οπότε καλό είναι να τα καταναλώνετε συνδυαστικά με τα αυγά.

Απλά έχετε κατά νου ότι αν τηγανίσετε τα αυγά σας σε λάδι ή βούτυρο, προσθέτετε 50 θερμίδες για κάθε κουταλάκι του γλυκού που χρησιμοποιείτε.

2. Είναι χορταστικά

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι χορταστικά, κυρίως λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές είναι γνωστό ότι μειώνουν την όρεξη για φαγητό και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, σε σύγκριση με τροφές που περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με εκθέσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις έμμονες σκέψεις για φαγητό έως και κατά 60%. Επίσης, μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για φαγητό αργά τη νύχτα κατά 50%.

3. Μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας

Τα αυγά περιέχουν επίσης όλα τα βασικά αμινοξέα και στις κατάλληλες αναλογίες.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας μπορεί εύκολα να αξιοποιήσει την πρωτεΐνη των αυγών για τη συντήρηση και τον μεταβολισμό του.

Η υψηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες ημερησίως, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμικό αποτέλεσμα της τροφής.

Το θερμικό αποτέλεσμα μιας τροφής είναι η ενέργεια που απαιτείται από το σώμα για να μεταβολίσει την τροφή. Η ενέργεια που χρειάζεται για τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που χρειάζεται για το λίπος και τους υδατάνθρακες.

Αυτό σημαίνει ότι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το αυγό, σας βοηθούν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

4. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Η κατανάλωση αυγών στο πρωινό γεύμα φαίνεται να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το αδυνάτισμα.

Πολλές έρευνες έχουν συγκρίνει τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αυγών για πρωινό με την κατανάλωση άλλων τροφών με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Αρκετές έρευνες με υπέρβαρες γυναίκες έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγών αντί ψωμιού, αύξησε το αίσθημα κορεσμού τους και τις έκανε να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες για τις επόμενες 36 ώρες.

Σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, το πρωινό με αυγά προκαλεί μια πιο ισορροπημένη αντίδραση του οργανισμού στη γλυκόζη και την ινσουλίνη, ενώ παράλληλα περιορίζει την γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας.

5. Είναι οικονομικά και μαγειρεύονται εύκολα

Το να εντάξετε τα αυγά στη διατροφή σας είναι πολύ εύκολο.

Είναι οικονομικά, μπορείτε να τα βρείτε παντού και μαγειρεύονται σε μερικά λεπτά.

Τα αυγά είναι νόστιμα όπως και να τα μαγειρέψετε, βραστά, ψητά, σκραμπλ ή σε ομελέτα.

Μια γρήγορη ομελέτα με λίγα αυγά και μερικά λαχανικά αποτελεί ιδανικό πρωινό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.