Ο έφηβος μπορεί να είναι κάποιες μέρες χαρούμενος και ενθουσιώδης και άλλες στενοχωρημένος και επίπεδος. Πρόκειται όμως για ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής για όλους τους ανθρώπους, πόσω μάλλον για τους εφήβους. Τα αίτια είναι σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Επίσης, παρατηρείτε ότι αλλάζει η σχέση σας μαζί του και η ιδιωτικότητα αποκτά μεγαλύτερη σημασία για εκείνο.

Σωματικοί παράγοντες

Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν στις σωματικές αλλαγές, που μπορεί να τους προκαλούν ντροπή ή αμηχανία. Ίσως συγκρίνονται με τους φίλους τους και νιώθουν είτε ότι έχουν καθυστερήσει ή έχουν αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα. Η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος είναι πιο σημαντικά από ποτέ για τη σωστή ανάπτυξη του εφήβου.

Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι τα 25 περίπου και το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό του ελέγχου των συναισθημάτων. Επομένως, είναι πολύ λογικό που προσπαθεί να διαχειριστεί αυτά που νιώθει και βιώνει έντονες εναλλαγές. Αλλά οι νέες σκέψεις, οι νέοι φίλοι και οι νέες ευθύνες επηρεάζουν τον τρόπου νιώθει συνολικά. Προσπαθεί να ανακαλύψει το δρόμο του προς την ανεξαρτησία και να διαχειριστεί τις οικογενειακές σχέσεις που ίσως του προκαλούν επιπλέον άγχος.

 

Πώς θα το διαχειριστείτε σαν γονιός

  • Δώστε χώρο στο παιδί. Αφήστε το να δοκιμάσει πράγματα, να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του και να κάνει λάθη. Μην πιέζετε τις καταστάσεις και μην το αναγκάζετε να συζητήσει κάτι που δεν θέλει
  • Βρείτε μαζί στρατηγικές που λειτουργούν. Βοηθήστε το να διαχειριστεί την κακή διάθεση φτιάχνοντας μία λίστα με αυτά που μπορεί να κάνει. Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει αυτά που θέλει και αποκλείστε αυτά με τα οποία δεν συμφωνεί
  • Γίνετε το πρότυπο. Αν δει ότι αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές με χιούμορ και ψυχραιμία, θα μάθει να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και να μην πανικοβάλλεται.