Είναι νορμάλ αν πρέπει να ξυπνάει το οκτάχρονο για να πάει σχολείο; Τα περισσότερα παιδιά ξυπνούν από μόνα τους αν έχουν κοιμηθεί επαρκώς το βράδυ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι νορμάλ.

Να ανησυχήσω αν το παιδί μου ροχαλίζει; Το ροχαλητό μπορεί να προκληθεί από κρύωμα και περνάει. Αν όχι, μπορεί να πάσχει από άπνοια και να μην αναπνέει για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας κατατοπίσει.

Πότε και για πόσο πρέπει να παίρνει σύντομους υπνάκους; Περίπου το 25% παιδιών σταματά να κοιμάται μέσα στη μέρα γύρω στα 3 έτη. Άλλο ένα 50% σταματά στα 3-4 έτη και συνήθως σταματά εντελώς στα 5. Ο μέσος όρος διάρκειας του ύπνου είναι μισή έως και 2 ώρες.

Πώς μπορώ να σταματήσω το παιδί μου να σηκώνεται μέσα στη νύχτα; Το βασικότερο είναι να δημιουργήσετε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου. Σκεφτείτε ποια ώρα είναι η ιδανικότερη για το παιδί και εξηγήστε του ότι πρέπει να γυρίσει στο κρεβάτι του όταν σηκώνεται, απλά και ήρεμα.

Πώς μπορώ να σταματήσω την υπνοβασία του; Καταρχάς, πρέπει να αφαιρέσετε τα εμπόδια από το σπίτι ώστε να μην χτυπήσει. Μην ανησυχείτε, γιατί περίπου το 7-15% των παιδιών υπνοβατεί ή παραμιλά στον ύπνο του. Σιγά σιγά, το ξεπερνούν.

Τι να κάνω εάν βλέπει εφιάλτη; Εξηγήστε του ότι πρόκειται απλώς για ένα κακό όνειρο και ότι είναι ασφαλές. Αν βλέπετε ότι επηρεάζεται από την τηλεόραση, αφαιρέστε την ή μειώστε το χρόνο παρακολούθησης.