Υπάρχουν αρκετοί παιδίατροι και ειδικοί στο θηλασμό που υποστηρίζουν το συνδυασμό του ταΐσματος του μωρού. Το βρεφικό γάλα του εμπορίου περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό και είτε του το δώσετε από τις πρώτες εβδομάδες είτε μετά από μερικούς μήνες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να κόψετε το θηλασμό. Ειδικά αν βιώνετε μία από τις παρακάτω συνθήκες.

 

  • Όταν δεν παράγετε αρκετό γάλα. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα παράγετε. Αν έχετε δυσκολία από την αρχή, το να σταθεροποιήσετε την παραγωγή γάλακτος δεν θα είναι τόσο εύκολο. Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση του να έχετε ένα παιδί που θέλει πάρα πολύ γάλα και το δικό σας δεν αρκεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία της γυναίκας, χωρίς να είναι ακριβές γιατί αυτό συμβαίνει. Μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο γάλατα στο ίδιο μπιμπερό και να πετάξετε ό,τι απομείνει.
  • Όταν δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε. Συνήθως ο απογαλακτισμός ξεκινά όταν η μαμά επιστρέφει στη δουλειά. Επομένως, το να αποθηκεύετε το γάλα με αντλία στήθους στο γραφείο μπορεί να γίνει πολύ στρεσογόνο. Μπορείτε λοιπόν να δίνετε βρεφικό γάλα στο μωρό όλη τη μέρα και να το θηλάζετε πριν φύγετε για τη δουλειά και όταν επιστρέψετε. Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, το σώμα θα προσαρμοστεί και θα παράξει γάλα όταν το μωρό το χρειάζεται. Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσετε ξανά τη δουλειά, προετοιμάστε το μωρό με μπιμπερό και αποθηκεύστε το γάλα σας με αντλία στο σπίτι για να μην έχετε το άγχος της μη άνεσης στο γραφείο.
  • Όταν χρειάζεστε λίγο περισσότερο ύπνο. Κάποιες νέες μαμάδες δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές ύπνου και είναι όλη μέρα σαν ζόμπι από την κούραση και την αϋπνία. Αν έστω και λίγος ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική σας υγεία, ζητήστε από το σύντροφό σας να δώσει μπιμπερό στο μωρό για να μπορέσετε να κοιμηθείτε. Ένα έξτρα μπόνους είναι ότι το μωρό θα κοιμάται λίγο περισσότερο γιατί το βρεφικό γάλα χωνεύεται λίγο πιο δύσκολα από το μητρικό.