Η εικόνα του μικρού παιδιού σας, που βλέπει για πρώτη φορά κότα στη ζωή του ήταν επεισοδιακή και αστεία ως προς την αντίδρασή του, καθώς θέλησε να την επεξεργαστεί από κοντά και άρχισε καταχαρούμενος να την κυνηγάει μιμούμενος τους ήχους, που κάνει. Μεγαλώνοντας στην πόλη, αναγνωρίζει πολλά για την ηλικία του ζώα από τα παιδικά βιβλία που διαβάζει και τις παιδικές ταινίες, που παρακολουθεί, καθώς και τις φωνές τους, ωστόσο η πρώτη επαφή του με τα ζώα ενός αγροκτήματος στο χωριό, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ξετρελάθηκε κυριολεκτικά με τα κουνέλια, την κατσίκα, τα πρόβατα,τις πάπιες και τις χήνες, την αγελάδα και το άλογο, αλλά και με την όλη βόλτα στο αγρόκτημα, όπου είχε την ευκαιρία να το οργώσει κυριολεκτικά, τρέχοντας πέρα δώθε στις πρασινάδες, αλλά και να μπει στην αυτοσχέδια φτιαγμένη από τριχιά κούνια με τη σανίδα στη μέση και να δοκιμάσει αγνά προϊόντα.

Ούτως ή άλλως, το παιχνίδι των παιδιών με τα ζώα αποτελεί πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, καθώς και πηγή διέγερσης για τον εγκέφαλο και το σώμα. Μπορεί να τονώσει τη φαντασία και την περιέργεια ενός παιδιού. Επίσης, τους διδάσκει τον κύκλο της ζωής, καθώς τους δημιουργεί απορίες και ερωτήματα, που οι γονείς καλούνται να απαντήσουν.

Όσοι δεν έχετε δικό σας χωριό, ή κάποιο φίλο-η από χωριό,τους οποίους μπορείτε να επισκεφτείτε, αξίζει έστω και για μια μονοήμερη εκδρομή, να πάτε με τα παιδιά τους, σε κάποια από τα αγροκτήματα – φάρμες, που είναι ανοιχτές στο κοινό.

Σε αυτές τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν εκτός από τα κλασικά ζώα, πιο ασυνήθιστα, όπως παγόνια,ακόμη και καγκουρό και λάμα και παπαγάλους. Επίσης, τα παιδιά γνωρίζουν από πρώτο χέρι διαφορετικές αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και γεννητούρια από κοντά.

Η συμμετοχή στο τάισμα και το άρμεγμα των ζώων, τα βοηθά να κατανοήσουν το πως έρχονται στο τραπέζι βασικά αγαθά, όπως το γάλα και τα αυγά. Επίσης, τους μαθαίνει το σεβασμό στα ζώα και σε όσα μας προσφέρουν.

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου μπορείτε να επισκεφτείτε ένα αμπέλι, να πάρετε μέρος στον τρύγο, ή στη συγκομιδή της ελιάς, στην παραγωγή του κρασιού, στο φύτεμα και το όργωμα οπωροκηπευτικών.

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη και διαπαιδαγωγική εμπειρία, που κάνει μικρούς και μεγαλύτερους να νιώσουν αναζωογονημένοι και πιο πλήρεις, την οποία αξίζει να μοιραστείτε με τα παιδιά σας. Ακόμη το σκέφτεστε;