Οι ρουτίνες είναι το πώς οι οικογένειες οργανώνουν την καθημερινότητα ώστε να κάνουν τα πράγματα που πρέπει, να περνούν χρόνο μαζί και να περνούν καλά. Βοηθούν στο να γνωρίζει κάθε μέλος πότε κάνει τι, με ποια συχνότητα και με ποια σειρά. Για παράδειγμα, μία οικογένεια μπορεί να έχουν καθημερινές ρουτίνες για τη δουλειά και το σχολείο, το μπάνιο, το φαγητό και την ώρα του ύπνου. Μπορεί να έχουν εβδομαδιαίες ρουτίνες για τις δουλειές του σπιτιού και άλλες για τις διακοπές ή τις ειδικές περιπτώσεις.

Γιατί οι ρουτίνες είναι καλές για τα παιδιά; Ένα οργανωμένο και προβλέψιμο περιβάλλον τα βοηθά να νιώσουν ασφάλεια, προστασία και φροντίδα, ειδικά σε περιόδου που έχουν αυξημένο στρες. Επίσης, δυναμώνουν τις σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και αποκτούν ισχυρότερους δεσμούς με όλα τα μέλη. Οι δουλειές του σπιτιού και τα θελήματα αναπτύσσουν την υπευθυνότητα και τις βασικές ικανότητες για διαχείριση χρόνου. Οι καθημερινές απλές ρουτίνες αφορούν στην υγιεινή τους. Να μάθουν να πλένουν τα χέρια, τα δόντια τους, να παίρνουν κάποιο φάρμακο την ώρα που πρέπει και έχουν σταθερή ώρα ύπνου ώστε να μην υποφέρουν από αϋπνίες.

Γιατί οι ρουτίνες είναι καλές για τους γονείς; Γιατί κάνετε τις δουλειές και μένει ελεύθερος χρόνος για άλλα πράγματα. Νιώθετε ότι κάνετε καλή δουλειά ως γονείς και μειώνετε το άγχος γιατί έχετε τον έλεγχο στην οργάνωση. Σαν οικογένεια, μπορείτε να μαγειρεύετε και να τρώτε μαζί, να κάνετε βόλτες και να βλέπετε ταινίες, να μιλάτε για τη μέρα σας και να περνάτε χρόνο ξεχωριστά με κάθε μέλος.