Υλικά για 4 μερίδες

150 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε κυβάκια, συν λίγο επιπλέον για βουτύρωμα

1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο επιπλέον για αλεύρωμα

150 γρ. καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια

3 μεγάλα αυγά

75 γρ. ζάχαρη

κακάο ή ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

σαντιγί ή παγωτό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Ειδικός εξοπλισμός: 4 φόρμες για σουφλέ, διαμέτρου 10 εκ.

Εκτέλεση

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C. Βουτυρώστε καλά τη βάση και τα τοιχώματα από τις φόρμες για σουφλέ. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθεί το βούτυρο με μια λεπτή στρώση από αλεύρι. Χτυπήστε τις φόρμες να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Απλώστε στη βάση κάθε φόρμας ένα δισκάκι λαδόκολλα.

2. Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας πού και πού. Προσέξτε η βάση του μπολ να μην ακουμπάει στο νερό που βράζει. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

3. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα της σοκολάτας, προσθέστε το στα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατέψτε να ενωθούν τα υλικά. Κοσκινίστε από πάνω το αλεύρι και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.

4. Μοιράστε το μείγμα στις φόρμες, χωρίς να τις παραγεμίσετε. (Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να καταψύξετε τα σουφλέ. Προτού τα ψήσετε, θα πρέπει να τα αφήσετε να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.)

5. Ψήστε τα σουφλέ 5-6΄ στη μεσαία θέση του φούρνου. Θα πρέπει να σφίξουν στα πλάγια, αλλά να μείνουν μαλακά στο κέντρο. Ξεκολλήστε τα περνώντας ένα μαχαίρι από τα τοιχώματα κάθε φόρμας. Αναποδογυρίστε τα σε πιατάκια για να τα σερβίρετε. Αφαιρέστε προσεκτικά τις φόρμες και τη λαδόκολλα.

6. Πασπαλίστε με κακάο ή ζάχαρη άχνη, αν θέλετε, και σερβίρετε αμέσως με σαντιγί ή παγωτό.

Το άψητο μείγμα στις φόρμες μπορεί να καταψυχθεί.