Οι επιστήμονες συμφωνούν και προειδοποιούν για την ατελείωτη πίεση που δέχονται οι γυναίκες όταν καλούνται να φροντίσουν το σπίτι, τα παιδιά, το σύντροφο αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Σύμφωνα με νέα έρευνα εκατοντάδων παντρεμένων μαμάδων, οι γυναίκες είναι εκείνες που επωμίζονται τις περισσότερες ευθύνες για το νοικοκυριό, ακόμα και αν εργάζονται ή αν μοιράζονται κάποιες δουλειές με το σύντροφό τους. Αυτό το βάρος αφήνει τις γυναίκες λιγότερο ικανοποιημένες με τη ζωή και τις σχέσεις τους και πιο επιρρεπείς σε άγχος και σχετικές με αυτό ασθένειες.

‘Ακόμα και αν το πλύσιμο των ρούχων ανατίθεται στον άντρα, η γυναίκα είναι εκείνη που αγχώνεται για το αν έχει τελειώσει το απορρυπαντικό και αν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες καθαρές πετσέτες’ υποστηρίζει η Δρ. Λουτσία Σισιόλα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. ‘Η ψυχική κούραση μπορεί να υπερισχύσει της σωματικής’.

Για να ερευνήσουν τον αντίκτυπο στην υγεία της γυναίκας, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οκλαχόμα και της Αριζόνα, αποφάσισαν να πάρουν συνέντευξη από γυναίκες για να ανακαλύψουν πώς οι ευθύνες τις επηρέαζαν, ανεξαρτήτως από το αν εργάζονταν περισσότερο ή λιγότερο από τους συζύγους τους. Οι περισσότερες ήταν από μεσοαστικές οικογένειες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ερωτήθηκαν για το πόσο ικανοποιημένες είναι από τη ζωή τους συνολικά αλλά και από τη σχέση με τους συζύγους τους.

Το 65% των γυναικών ήταν μαμάδες στο σπίτι ενώ οι υπόλοιπες δούλευαν σε πλήρη απασχόληση. Ωστόσο, το 90% είπε ότι ένιωθε ότι μόνο οι ίδιες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση του νοικοκυριού. Εκείνες που το υποστήριξαν δήλωσαν ότι νιώθουν εξόντωση και δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους. ‘Η ευθύνη για το νοικοκυριό συνδέθηκε με τα επίπεδα άγχους της μαμάς. Ταυτόχρονα, δεν τίθεται αμφισβήτηση για το ότι οι πολλές δραστηριότητες στο σπίτι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία’.

Έρευνα στην αναπτυξιακή επιστήμη δείχνει ότι οι μητέρες είναι εκείνες που ανταποκρίνονται πρώτες στο άγχος του παιδιού. Το σημείο όπου οι γυναίκες νιώθουν ότι οι σύντροφοι βοηθούν πραγματικά, είναι όταν πρέπει να ενσταλάξουν αξίες στα παιδιά, διότι πρόκειται για ένα στερεοτυπικά πατρικό ρόλο. Οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι τα παιδιά προστατεύονται καλύτερα κάτω από άγχος, όταν ο κηδεμόνας τους είναι σε καλή ψυχική και σωματική κατάσταση.

Η Δρ. Λούθαρ είπε ότι οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα γκρουπ υποστήριξης για μαμάδες στη δουλειά, έχουν μειώσει το άγχος, την εργασιακή εξουθένωση και τα επίπεδα κορτιζόλης.