Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί τεράστιο και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.

Ειδικότερα στην Ελλάδα πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά των παχύσαρκων παιδιών είναι τα μεγαλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, δεδομένου ότι η παχυσαρκία στα παιδιά συνοδεύεται και από σοβαρά προβλήματα υγείας: ορθοπεδικά και αναπνευστικά προβλήματα, υπέρταση, αυξημένες τιμές σακχάρου, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.

Ένας από τους πολλούς λόγους που μπορεί ένα παιδί να εμφανίσει παραπάνω κιλά είναι οι ώρες που περνά καθιστό μπροστά από έναν υπολογιστή καταναλώνοντας ταυτόχρονα τροφές.

Ο σύγχρονος τρόπος εργασίας, εκπαίδευσης αλλά και διασκέδασης είναι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς των παιδιών και αρκετές φορές το πληκτρολόγιο γίνεται «δίσκος φαγητού».

Μεγάλος αριθμός ερευνών υποστηρίζει την άποψη πως πρέπει να τρώμε πάντα καθιστοί, στο τραπέζι, σε ήρεμο περιβάλλον και να αφιερώνουμε χρόνο στο γεύμα μας. Ακόμα, λοιπόν και αν προσπαθήσουμε να παίρνουμε τα κύρια γεύματά μας με αυτό τον τρόπο, τι γίνεται με τα ενδιάμεσα γεύματα ή σνακς;

Η αλήθεια είναι πως το άγχος και η μονοτονία της εργασίας ή του διαβάσματος, οδηγούν σε ασταμάτητο και πολλές φορές ανθυγιεινό «τσιμπολόγημα» μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Επίσης η ενασχόληση με τον υπολογιστή τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, κυρίως από τους εφήβους, οδηγεί σε έλλειψη ύπνου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την όρεξη, αυξάνοντας την επιθυμία για τροφή και κυρίως γλυκό. Το αποτέλεσμα είναι να προσλαμβάνουν ακούσια αρκετά περισσότερες θερμίδες από αυτές που κανονικά χρειάζονται, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πείσουμε τα παιδιά μας αλλά και τους εαυτούς μας πολλές φορές να μην τρώμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και γενικότερα μπροστά σε οθόνες. Όμως η πραγματικότητα είναι πως όλοι το κάνουμε.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να αντιληφθούμε αυτή την κακή συνήθεια, να την υπενθυμίσουμε στο παιδί μας και να το βοηθήσουμε να την βελτιώσει.

Επισκεφθείτε το kids@safety και μάθετε πως για να απολαμβάνουμε την τροφή μας χρειάζεται να κλείνουμε την οθόνη σε όσα περισσότερα γεύματα μπορούμε.