Λίγο το στρες και η «συναισθηματική πείνα», λίγο η έλλειψη χρόνου να μαγειρέψουμε υγιεινά και να κάνουμε γυμναστική, όλα έχουν ως αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε με περιττά κιλά, τα οποία πολύ δύσκολα χάνουμε.

Ωστόσο, πολλές φορές δεν ευθύνονται μόνο οι συνήθειες και οι επιλογές μας για την αύξηση του βάρους μας ή για τη δυσκολία μας να χάσουμε κιλά.

Δεν παχαίνει μόνο το φαγητό

Ο δείκτης της ζυγαριάς μας δεν ανεβαίνει μόνο από το φαγητό. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που κρύβονται μακριά από το ψυγείο και το πιάτο μας.

1. Η ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε διενεργούνται ορισμένες ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό μας, οι οποίες μειώνουν τον ρυθμό του μεταβολισμού και αυξάνουν τη συσσώρευση του ενδοκοιλιακού λίπους. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι μετά την ηλικία των 30 ετών και ανά δεκαετία η μείωση του μεταβολισμού αγγίζει το 10%.

2. Ο θυρεοειδής

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) ελαττώνεται ο ρυθμός των καύσεων, με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος και να έχουμε κατακράτηση υγρών ακόμα και όταν καταναλώνουμε την ίδια ακριβώς ποσότητα φαγητού με κάποιον ο οποίος δεν υποφέρει από διαταραχές του θυρεοειδούς.

3. Τα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα (π.χ. β-αναστολείς, κορτικοστεροειδή, ινσουλίνη) που λαμβάνουμε για κοινές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση ή η κατάθλιψη, οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

4. Ο ανεπαρκής ύπνος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λίγες ώρες ύπνου σε συστηματική βάση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της παχυσαρκίας. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών (της γκρελίνης και της λεπτίνης) που σχετίζονται με την όρεξη. Η λεπτίνη που ρυθμίζει την όρεξη μειώνεται, ενώ η γκρελίνη που δημιουργεί το αίσθημα της πείνας αυξάνεται.

5. Το στρες

Όταν θυμώνουμε, όταν στενοχωριόμαστε και γενικά όταν βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις για μακροχρόνιο διάστημα ο οργανισμός μας τείνει να παράγει σε πολύ μεγάλη ποσότητα κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την αύξηση του βάρους και ειδικά με τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (σπλαχνικό λίπος).