Τα μωρά γεννιούνται έτοιμα για μάθηση και οι εγκέφαλοι αναπτύσσονται μέσα από τη χρήση. Οπότε το παιδί χρειάζεται ένα διεγερτικό περιβάλλον με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες που του δίνουν πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι και μάθηση. Χρειάζεται επίσης πολλές ευκαιρίες για να εξασκηθεί. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν έχουν ζεστές και σχέσεις ανταπόκρισης από τους κηδεμόνες τους. Έχετε λοιπόν ένα ζωτικό ρόλο στη μάθηση του παιδιού προσχολικής ηλικίας. Είστε ο πρώτος του δάσκαλος.

Το μικρό παιδί μαθαίνει μέσα από το καθημερινό παιχνίδι και την εξερεύνηση σε ασφαλές περιβάλλον. Οι σχέσεις του παιδιού με εσάς και τα άλλα οικογενειακά μέλη είναι η βάση για την υγιή ανάπτυξη και μάθηση. Ο χρόνος που περνά μιλώντας, παίζοντας, ακούγοντας και αλληλεπιδρώντας το βοηθά να μάθει τις δεξιότητες που χρειάζεται στη ζωή, όπως η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων και η συναναστροφή με τους άλλους.

Το παιδί παρατηρεί τα πράγματα, παρακολουθεί τα πρόσωπα, ακούει τους ήχους, εξερευνά, κάνει ερωτήσεις, πειραματίζεται με αντικείμενα και υφάσματα και χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να επιλέξουν βιβλία για διάβασμα, βοηθούν σε απλές συνταγές και διαλέγουν τα παιχνίδια με τα οποία θα απασχοληθούν.

Τι μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από την οικογένεια; Τον εαυτό τους και τις σχέσεις. Ανακαλύπτει την έννοια της αγάπης και της εμπιστοσύνης, επικοινωνεί και εξασκεί τις γλωσσικές δεξιότητες, μαθαίνει τι σημαίνει χώρος και περιβάλλον και ακολουθεί τη διατροφή που του δίνετε εσείς.

Πώς θα το βοηθήσετε περισσότερο; Δείξτε ενδιαφέρον σε ό,τι κάνει, παίξτε μαζί του, χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα, δώστε μεγαλύτερες οδηγίες και περιορίστε αυτά που του αποσπούν την προσοχή, όπως η τηλεόραση.