Υλικά για 6 μερίδες

Για μία δόση μπεσαμέλ

600 ml άπαχο γάλα

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. βούτυρο

1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

1 φύλλο δάφνης

125 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)

Αλάτι, πιπέρι

Για τα λαζάνια

15 γρ. ξερά μανιτάρια πορτσίνι

750 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες

150 ml βραστό νερό

3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

1 κουταλιά θυμάρι

150 ml ξηρό κόκκινο κρασί

500 γρ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)

50 γρ. λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)

12 φύλλα λαζάνια

1 δόση μπεσαμέλ

250 γρ. μοτσαρέλα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για την μπεσαμέλ

Βάζουμε το γάλα, το κρεμμύδι και τη δάφνη σε κατσαρόλα και κατεβάζουμε λίγο πριν πάρουν βράση. Αφαιρούμε τη δάφνη και αφήνουμε για 20 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό. ­Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Επανα­φέρουμε σε χαμηλή φωτιά και, ανακατεύο­ντας ­διαρκώς, σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. ­Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και αλατοπιπερώνουμε.

Για τα λαζάνια

Βάζουμε τα πορτσίνι σε μπολ και τα μου­λιάζουμε σε βραστό νερό. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά, μετά στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί στην άκρη. ­Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύ­δια, το σκόρδο και το θυμάρι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και τσιγα­ρίζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φρέσκες και τις λιαστές ντομάτες, το ζουμί από τα μανιτάρια και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε το ένα τρίτο της σάλτσας μας σε ταψί (20 x 25 εκ.) και στρώνουμε από πάνω τα λαζάνια, το ένα τρίτο της μπεσαμέλ και ένα τρίτο μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας τα συστατικά σε στρώσεις και ­τελειώνουμε με μια στρώση μπεσαμέλ και μοτσαρέλα. Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 45 λεπτά περίπου.