«Να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός». Η λογική πίσω από αυτή τη γνωστή ρήση  είναι ότι το πρωί ο οργανισμός σας χρειάζεται τη μέγιστη ενέργεια για να φέρετε εις πέρας την ημέρα. Το μεσημέρι χρειάζεστε ένα ισορροπημένο γεύμα για να ενισχύσετε την ενέργειά σας, ενώ το βράδυ πρέπει να προτιμάτε ένα ελαφρύ γεύμα που χωνεύεται εύκολα.

Ωστόσο, πολλές φορές τείνουμε να μην ακολουθούμε αυτή τη βασική διατροφική αρχή και να κάνουμε κάποια λάθη στο βραδινό μας γεύμα.

Ας δούμε ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα διορθώσετε.

1. Τρώτε βαρύ γεύμα

Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να αποτελεί το 20 – 25% της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων σας. Αποφύγετε τις λιπαρές, ανθυγιεινές τροφές και προτιμήστε τα λαχανικά. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να έχετε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα στη συνέχεια, θα δυσκολευτείτε να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι με λαχανικά ή στήθος κοτόπουλου είναι μια καλή επιλογή. Μείνετε μακριά από τα προπαρασκευασμένα φαγητά και παραλείψτε το επιδόρπιο, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

2. Καταναλώνετε αλκοόλ

Το αλκοόλ και η καφεΐνη επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο σας. Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν να σας προκαλέσουν αϋπνία, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με το βραδινό σας μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερφαγία, κάτι το οποίο είναι κακό για την υγεία σας.

Προτιμήστε ένα ποτήρι νερό, μισή ώρα περίπου μετά το γεύμα σας.

3. Τρώτε και μετά ξαπλώνετε

Καταναλώστε το φαγητό σας τουλάχιστον δύο ώρες προτού ξαπλώσετε, αφού ο οργανισμός σας χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει την τροφή. Εάν η τροφή σας δε χωνευτεί προτού ξαπλώσετε, μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και φούσκωμα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υπολογίσετε πότε πρέπει να φάτε, ώστε να μπορείτε να πάτε για ύπνο σε μια φυσιολογική ώρα.

4. Δεν προετοιμάζετε το γεύμα σας

Πολλού άνθρωποι ξεχνούν ή βαριούνται να προετοιμάσουν το δείπνο τους. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να παραγγέλνουν και να καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα, τα οποία είναι γεμάτα αλάτι, λίπη και ζάχαρη. Όταν κάτι τέτοιο γίνεται συστηματικά, είναι ο σίγουρος τρόπος να παχύνετε.

Αποθηκεύστε από πριν στο ψυγείο σας όλα τα λαχανικά και τα συστατικά που χρειάζεστε για το δείπνο σας.

5. Τρώτε ενώ βλέπετε τηλεόραση

Όταν τρώτε χωρίς να είστε συγκεντρωμένη, είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε σε υπερφαγία και υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Αποφύγετε να τρώτε βλέποντας τηλεόραση ή ρυθμίστε από πριν τη μερίδα σας, ώστε να μην παρασυρθείτε.