Υλικά:

220 γραμ. απλό αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

110 γραμ. ανάλατο βούτυρο

1 κρόκο αυγού

120 γραμ. μασκαρπόνε

250 ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

300 γραμ. φρούτα (κυρίως μούρα)

 

Εκτέλεση:

  1. Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Για να κάνετε τη ζύμη, βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι στο μπλέντερ. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τρίμματα. Ρίξτε τον κρόκο και 3 κουταλιές πολύ κρύο νερό και χτυπήστε. Πλάστε τη ζύμη σε μία επιφάνεια και κάντε την μία μπάλα. Καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  2. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη και βάλτε την σε μία μικρή ταρτιέρα. Βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα. Τρυπήστε τις άκρες της ζύμης με ένα πιρούνι. Περάστε από πάνω αντικολλητικό χαρτί και ρίξτε φασόλια ή ρύζι. Βάλτε στο φούρνο για 20 λεπτά, βγάλτε, αφαιρέστε το αντικολλητικό και ξαναβάλτε στο φούρνο για 12-14 λεπτά.
  3. Για να κάνετε τη γέμιση, βάλτε το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και την άχνη σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη ζύμη. Διακοσμήστε με τα φρούτα και φάτε την ίδια μέρα.