Όταν το μωρό γεννιέται, χρειάζεται θρεπτικό φαγητό για να αναπτυχθεί σωστά. Η φύση έχει δώσει στο σώμα της μητέρας να παράγει την ιδανική τροφή ώστε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του μωρού κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών. Οι ειδικοί προτείνουν το θηλασμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν. Επομένως, το βρεφικό γάλα εμπορίου είναι η εναλλακτική.

Το γάλα της μαμάς παράγεται σε τρία στάδια. Το πρωτόγαλα είναι αυτό που παράγεται αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Το μεταβατικό παράγεται 4 ημέρες μετά το πρωτόγαλα, διαρκεί 2 εβδομάδες και είναι ένας συνδυασμός του πρώτου με το ώριμο γάλα. Το τελευταίο διαρκεί μέχρι να απογαλακτιστεί το μωρό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και λιπαρά.

Γιατί είναι το πρωτόγαλα τόσο σημαντικό; Ονομάζεται αλλιώς και υγρό χρυσάφι γιατί έχει κίτρινο χρώμα και παράγεται πριν καν γεννηθεί το μωρό. Έχει πολλή πρωτεΐνη και λίγα λιπαρά, κάνοντας την πέψη εύκολη για το βρέφος. Είναι πλούσιο σε αντισώματα, λευκά αιμοσφαίρια και σε ποικιλία αναπτυξιακών και ανοσοποιητικών παραγόντων. Αν η μητέρα τρέφεται σωστά, τότε το μωρό παίρνει από το γάλα της όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Το βρεφικό γάλα εμπορίου είναι σε μορφή σκόνης και οι σύγχρονοι παρασκευαστές έχουν προσπαθήσει πολύ για να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη μορφή του μητρικού γάλακτος. Για να φτάσει στον ίδιο αριθμό αμινοξέων με το μητρικό γάλα, αυξάνεται η συγκέντρωση πρωτεΐνης. Από την άλλη, αυτές οι πρωτεΐνες, όταν διασπαστούν, δημιουργούν λίπη που μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία στα μωρά. Σε γενικές γραμμές, το γάλα εμπορίου δίνει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου, βιταμινών Α, C και D, αλλά και νατρίου.