Αν η λιπαρότητα στο πρόσωπό σας σάς χαλάει το μακιγιάζ και σας οδηγεί σε απελπισία, ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσετε. Φυσικά, για να νικήσετε τον εχθρό σας πρέπει πρώτα να τον γνωρίσετε.

Ορίστε, λοιπόν, οι πέντε κοινές αιτίες που προκαλούν λιπαρότητα στο δέρμα του προσώπου.

1. Το περιβάλλον

Ναι, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον μπορεί να είναι ο κππύριος λόγος για το λιπαρό δέρμα σας. Η υπερβολική υγρασία κάνει το δέρμα σας υγρό και λιπαρό. Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε συχνά το πρόσωπό σας.

Τις ημέρες με υγρασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλούσιο τζελ καθαρισμού προσώπου, που καθαρίζει πλήρως την επιδερμίδα σας και απομακρύνει όλες τις ανθυγιεινές ακαθαρσίες, που προκαλούνται από το μακιγιάζ, τη ρύπανση και την υπερβολική λιπαρότητα.

2. Τα γονίδια

Το λιπαρό δέρμα είναι κληρονομικό. Αν η μητέρα ή ο πατέρας σας έχουν λιπαρό δέρμα, πιθανότατα έχετε κι εσείς, αφού οι σμηγματογόνοι σας αδένες εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα. Κάθε δέρμα με γενετική προδιάθεση να είναι λιπαρό, τείνει να εμφανίζει ακμή και φραγμένους πόρους.

3. Η κατάχρηση καλλυντικών

Το μέικ απ μπορεί να σας βοηθάει να καλύψετε τα σπυράκια και τις ατέλειες, όμως η κατάχρηση έχει αρνητικές συνέπειες. Η υπερβολική απολέπιση και το βαρύ μακιγιάζ βλάπτει το δέρμα σας. Έτσι, είναι σημαντικό να ξεβάφεστε προσεκτικά με εξειδικευμένα προϊόντα για λιπαρό ή/και ακνεϊκό δέρμα και να αποφεύγετε τις υπερβολές.

4. Οι ορμονικές αλλαγές

Η αλλαγή των ορμονών στον οργανισμό σας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα. Στις γυναίκες, οι ορμόνες αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, δηλαδή, πριν και μετά την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί εύκολα να επιταχύνει τους σμηγματογόνους αδένες που οδηγούν σε λιπαρό δέρμα.

5. Το άγχος

Σε περιόδους έντονου άγχους, το δέρμα σας τείνει να παράγει ορμόνες που οδηγούν σε λιπαρό δέρμα. Ο τρόπος να υπερνικήσετε τη συνθήκη αυτή, είναι με το να ηρεμήσετε και να είστε αισιόδοξη. Η αλλαγή θα αποτυπωθεί και στο πρόσωπό σας!

Ακόμα, σε μερικές περιπτώσεις, το λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής σας. Η διατροφή, η ηλιοθεραπεία και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν λιπαρό δέρμα.