Όσα ακριβά προϊόντα περιποίησης και αν αγοράσετε, δεν πρόκειται να αποκτήσετε το δέρμα των ονείρων σας αν αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τον τύπο της επιδερμίδας σας, ώστε να τη φροντίσετε αντίστοιχα.

Ιδανικά, ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να κάνει την αναγνώριση της επιδερμίδας σας και να σας δώσει τις σχετικές συμβουλές είναι ο δερματολόγος, ωστόσο με τον παρακάτω οδηγό είναι εύκολο να καταλάβετε και από μόνη σας σε ποια κατηγορία ανήκετε.

Έχετε κατά νου ότι ανάλογα με την εποχή, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τη διατροφή και τις ορμόνες σας, το δέρμα σας μπορεί να αλλάξει και ότι καλό είναι ανά πέντε χρόνια να επαναξιολογείτε τον τύπο της επιδερμίδας σας.

  • Ξηρό δέρμα

Αν νιώθετε το δέρμα σας τραχύ και έχετε την αίσθηση τραβήγματος τότε έχετε ξηρό δέρμα.

  • Λιπαρό δέρμα

Προτού κοιμηθείτε το βράδυ, πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα καθαριστικό προϊόν, χωρίς να εφαρμόσετε στη συνέχεια κάποια ενυδατική κρέμα. Αν το πρωί που ξυπνήσετε, τρίψετε τη ράχη της μύτης σας και νιώθετε ότι το δάχτυλό σας γλιστράει, τότε, ναι, έχετε λιπαρό δέρμα.

  • Ευαίσθητο

Αν όταν αγγίζετε τα μάγουλά σας, τα νιώθετε ζεστά, αν νιώθετε το δέρμα σας να παίρνει φωτιά ορισμένες φορές, αν το να δοκιμάσετε ένα καινούργιο προϊόν απευθείας στο πρόσωπο σάς ακούγεται επικίνδυνο, τότε έχετε ευαίθητο δέρμα.

  • Μεικτό

Αν το δέρμα στα μάγουλά σας είναι σχετικά ξηρό και η ζώνη Τ λιπαρή, τότε έχετε μεικτό δέρμα και θα χρειαστείτε δύο διαφορετικής κατηγορίας προϊόντα για την περιποίησή του: για ξηρό και λιπαρό δέρμα, αντίστοιχα.

  • Αφυδατωμένο

Αν τσιμπήσετε το μάγουλό σας και αυτό εμφανίσει κάθετες γραμμές, τότε έχετε αφυδατωμένο δέρμα. Γρήγορα, απλώστε ενυδατική κρέμα.