Αν έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος με την κετογόνο δίαιτα ή άλλο διατροφικό πλάνο που έχει λίγους υδατάνθρακες αλλά δυσκολεύεστε να απέχετε από το ψωμί και τα μακαρόνια, τότε ίσως αυτή είναι η σωστή δίαιτα για εσάς. TLC σημαίνει therapeutic lifestyle changes, που μεταφράζεται ως θεραπευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Δημιουργήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και κάνει focus στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν διατροφικές επιλογές που είναι καλές για την καρδιά. Μας ενθαρρύνει να καταναλώνουμε 50-60% (των συνολικών θερμίδων) υδατάνθρακες, 24-35% λίπος και 15% πρωτεΐνη. Έχει ψηφιστεί στη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες, αλλά όπως πάντα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε.

Η TLC έχει σχεδιαστεί για να κρατάμε σε έλεγχο τη χοληστερόλη, αλλά μας βοηθά και στο να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε το ρίσκο των χρόνιων νόσων. Δεν υπάρχει τροφή που να απαγορεύεται αλλά θα πρέπει να προσέχετε τα ποσοστά του υδατάνθρακα, της πρωτεΐνης και των λιπών ώστε να υπάρχει ισορροπία. Πάμε να δούμε τις διατροφικές ομάδες λίγο πιο αναλυτικά.

 

  • Το 25-35% πρέπει να είναι από λίπη. Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να είναι κάτω από 7%, τα πολυακόρεστα μέχρι και 10%, ενώ τα μονοακόρεστα περίπου στο 20%
  • Το 50-60% είναι υδατάνθρακες μαζί με 20-30 γραμμάρια διαιτητικές ίνες
  • Το 15% ανήκει στην πρωτεΐνη
  • Επιτρέπονται γλυκά αλλά με μέτρο
  • Προτείνεται να ασκούμαστε τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά

 

Τα υπέρ και κατά

Η συγκεκριμένη δίαιτα προσφέρει κάποια υπέρ-κλειδιά. Εφόσον συστήνει 20-30 γραμμάρια ίνες, μας ενθαρρύνει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Το 20% των μονοακόρεστων λιπών σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε τροφές με αβοκάντο και ελαιόλαδο.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κατά. Το υψηλό ποσοστό των θερμίδων από τους υδατάνθρακες δεν λειτουργεί για όλους το ίδιο, ειδικά εάν είναι σε μεγάλη ηλικία ή δεν ασκούνται καθόλου. Αντιθέτως, όσοι γυμνάζονται, χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη. Επίσης, μπορεί να γίνει δύσκολο το να βρούμε τις σωστές συνταγές όπου συνδυάζονται όλες οι διατροφικές ομάδες σε σωστή αναλογία. Τέλος, υπάρχουν προτεινόμενες τροφές, όπως η μαργαρίνη και τα χοτ ντογκ με λίγα λιπαρά που θεωρούνται ελαφρώς ξεπερασμένες.

Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτήν τη δίαιτα, αλλά αφού την εκμοντερνίσετε. Κρατήστε τους υδατάνθρακες με τις φυτικές ίνες, αλλά κάντε τις απαραίτητες αλλαγές ανάλογα με το πόσο αθλείστε, με το αν έχετε κάποια αλλεργία ή συγκεκριμένη διατροφική ανάγκη.