«Μα επιτέλους ας το το ρημάδι…», ακούω συχνά γονείς να λένε στα παιδιά τους ενώ τρώνε όλοι μαζί στο διπλανό τραπέζι. Ναι προφανώς στο κινητό ή στο tablet αναφέρονται καθώς αναμφισβήτητα έχει γίνει η προέκταση του χεριού των περισσοτέρων.

Phubbing σε απλή γλώσσα σημαίνει περιφρονώ τον άλλον, δεν του δίνω σημασία (snub) γιατί ασχολούμαι με το κινητό μου. Phone και snubbing, λοιπόν, μας κάνει το λεγόμενο… “phubbing”.

Το phubbing δεν εντάσσεται μόνο στις πιο αγενείς σύγχρονες συμπεριφορές. Μπορεί να καταστρέψει σχέσεις, να μεταβάλλει χαρακτήρες, να αποτελέσει αιτία κοινωνικού αποκλεισμού, να παρέμβει αρνητικά στην ψυχική υγεία και -σε αντίθεση με άλλες μορφές κοινωνικής απόρριψης- μπορεί να λάβει χώρα οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ακόμη και μεταξύ φίλων, παιδιών και γονιών ή μελών ενός ζευγαριού.

Είναι πολύ γνώριμη η εικόνα μιας παρέας παιδιών ή μιας οικογένειας όπου είναι όλοι μαζί έξω και ξαφνικά η συζήτηση διακόπτεται και δάχτυλα ανεβοκατεβάζουν δεδομένα σε μια οθόνη. Το Facebook και το Instagram φαίνεται ότι όσο βοήθησαν την επικοινωνία και μείωσαν αποστάσεις, άλλο τόσο μας έχουν αποξενώσει.

Και φυσικά μας αφορά όλους, αλλά στα παιδιά κρίνεται ακόμα πιο σκόπιμος ο περιορισμός του φαινομένου αυτού καθώς έχουν περισσότερο μιμητική συμπεριφορά και επηρεάζονται πιο εύκολα από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η απεξάρτηση από το phubbing θέλει μέθοδο και συνέπεια. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικούς κανόνες ώστε να εφαρμόσετε μαζί με τα παιδιά σας και να αποτελούν συνήθειες καλής κοινωνικής συμπεριφοράς για όλους.

  • Ορίστε ως δεδομένο ότι υπάρχουν κοινωνικές δραστηριότητες που πρέπει να είναι απαλλαγμένες από τη χρήση κινητού. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με την οικογένεια ή με φίλους συμφωνήστε να αφήνετε όλοι τα κινητά μακριά από το τραπέζι ή σε μια άκρη του τραπεζιού, με την οθόνη στραμμένη προς τα κάτω.
  • Κατά τις κοινωνικές δραστηριότητες χαμηλώστε τον ήχο των ειδοποιήσεων, που μπορούν να σας βάλουν σε πειρασμό και να διασπάσουν την προσοχή σας από την διαπροσωπική επαφή.
  • Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κινητό, ζητήστε συγγνώμη, απομακρυνθείτε από τον περίγυρο και μετά ασχοληθείτε μαζί του. Με τον τρόπο αυτό δεν είστε αγενής, αγνοώντας τους συνομιλητές σας και δεν τους κάνετε να αισθάνονται απόρριψη.
  • Αν αντιμετωπίσετε phubbers, μιλήστε τους για το πώς σας κάνει να αισθάνεστε η συμπεριφορά τους και εξηγήστε τους τις συνέπειες στην επικοινωνία σας.

 

Extra tip: Επισκεφθείτε το kids@safety και μάθετε πως η διεθνής εκστρατεία κατά του φαινομένου αναλαμβάνει να στείλει εκ μέρους σας στους phubbers ευγενικά σημειώματα μέσω e-mail, καθώς και πληροφορίες και συμβουλές.