Είναι φυσιολογικό για κάθε άνθρωπο να έχει σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του. Ειδικά όμως στην εφηβεία, τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες και να δημιουργήσουν προβλήματα στον ύπνο, τη διατροφή και τη σχολική απόδοση. Πολλές φορές όμως, μπορεί να μετατραπεί εύκολα από λύπη σε ψυχική διαταραχή. Αυτό που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι, είναι η διάρκεια αυτής της συμπεριφοράς, πόσο δυνατά είναι αυτά τα συναισθήματα και αν εναλλάσσονται και πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητα και η υγεία του εφήβου.

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να εντοπίσετε την κατάθλιψη στον έφηβο. Υπάρχουν όμως αρκετά συμπτώματα που κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες. Η συμπεριφορά του γίνεται πιο θυμωμένη, αδιαφορεί για τους άλλους γύρω του, νιώθει ανάξιος, στενοχωριέται και κλαίει πολύ και έχει αρνητικές σκέψεις που δεν φεύγουν. Τα σωματικά προβλήματα είναι η αλλαγή του βάρους, οι αϋπνίες, οι πόνοι και η μόνιμη κούραση. Η αδιαφορία για το σχολείο και η αλλαγή στις επιδόσεις του είναι άλλη μία σημαντική ένδειξη.

 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί στο σπίτι

Ως προς το κομμάτι της σωματικής υγείας, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να τρώει σωστά και να πίνει άφθονο νερό. Είναι καλό να κινείται και να ασκείται για διατήρηση της υψηλής ενέργειας αλλά και να κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Από ψυχολογική άποψη, αυτό που χρειάζεται το παιδί είναι να ξέρει ότι είστε πάντα εκεί για εκείνο, ότι το αποδέχεσθε, δεν το κρίνετε και δεν δημιουργείτε ένα κλίμα άγχους στο σπίτι.

Μην ξεχνάτε ότι όλο αυτό μπορεί να πάρει χρόνο και χρειάζεται σταθερή υποστήριξη εκ μέρους σας διότι μπορεί να ξανασυμβεί μελλοντικά.