Υλικά:

175 ml ελαιόλαδο

140 γραμ. φουντούκια

100 ml χυμό πορτοκαλιού μαζί με ξύσμα από 1 πορτοκάλι

140 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

50 γραμ. κακάο

3 αυγά

175 γραμ. καστανή ζάχαρη

 

Για τις φέτες πορτοκαλιού σαν γλάσο:

300 γραμ. καστανή ζάχαρη

1 μεγάλο πορτοκάλι σε φέτες

 

Για διακόσμηση:

75 ml χυμό πορτοκάλι

100 γραμ. σοκολάτα υγείας

50 γραμ. ψημένα φουντούκια

1 κουταλάκι χρυσή σκόνη που τρώγεται

 

Εκτέλεση:

  1. Φτιάξτε τις φέτες πορτοκαλιού μία μέρα πριν. Βάλτε τη ζάχαρη και 300 ml νερό σε μία μεσαία κατσαρόλα και βράστε την. Αφήστε να σιγοβράσει, ρίξτε τις φέτες πορτοκαλιού και βράστε για 1 ώρα περίπου. Μεταφέρετε τις φέτες προσεκτικά, και αφήστε τις να στεγνώσουν για 8 ώρες. Κρατήστε το σιρόπι τους. Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς και περάστε με ελαιόλαδο ένα μακρόστενο ταψάκι για ψωμί.
  2. Ρίξτε τα φουντούκια στο μπλέντερ μέχρι να θρυμματιστούν και βάλτε τα σε ένα μπολ με ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο αλάτι και τα ξηρά υλικά. Ανακατέψτε τα όλα μαζί.
  3. Ρίξτε το λάδι και το χυμό πορτοκάλι σε ένα βαζάκι και ανακατέψτε τα. Βάλτε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μίξερ και ανακατέψτε για 5-10 λεπτά μέχρι να τριπλασιαστεί το μείγμα. Ρίξτε αργά το μείγμα του λαδιού μέσα στο μείγμα του αυγού και ανακατέψτε τα. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του αυγού . Βάλτε τη ζύμη στο ταψάκι και ψήστε για 50-55 λεπτά.
  4. Περάστε το κέικ με 5 κουταλιές της σούπας του σιροπιού. Για τη διακόσμηση, ρίξτε το χυμό πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι να σιγοβράσει. Βάλτε τη σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ, ρίξτε το χυμό από πάνω και ανακατέψτε μέχρι να γίνει απαλή γκανάς. Βάλτε την στο ψυγείο. Ρίξτε τα φουντούκια με τη χρυσή σκόνη. Διακοσμήστε το κέικ με την γκανάς με τη βοήθεια του κορνέ  και με τις φέτες πορτοκαλιού.