Τα παιδιά στην ηλικία των 4 και 5 ετών μαθαίνουν τόσα πράγματα τόσο γρήγορα που δυσκολεύονται πολύ να θυμούνται τα πάντα. Όταν μάθουν κάτι πολύ καλά, περιμένουν ότι και οι άλλοι θα λειτουργήσουν έτσι. Και όταν κάποιος σπάει αυτούς τους κανόνες, νιώθουν την ανάγκη να το πουν δυνατά. Είναι πολύ σημαντικό να το περιορίσετε ή να το σταματήσετε από νωρίς, προτού γίνει συνήθεια για το παιδί. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε γιατί το κάνει.

  • Είναι θέμα κανόνων. Τα παιδιά παίρνουν τα πάντα κυριολεκτικά και δεν κατανοούν ακόμα τις αφηρημένες προτάσεις. Όταν αντιλαμβάνονται τη σημασία των κανόνων γύρω στα 7, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελαστικά και το παίρνουν προσωπικά όταν τα άλλα παιδιά δεν ακολουθούν τους κανόνες.
  • Το κάνουν για προσοχή. Ένα παιδί που μαρτυρά τα απάντα θέλει την προσοχή των γύρω του. Αν νιώθει παραμελημένο ή αποκλεισμένο, μπορεί να το κάνει για να φαίνονται τα άλλα παιδιά χειρότερα από εκείνο.
  • Είναι εκδικητικά. Ενίοτε συμβαίνει επειδή κάποιο παιδί θέλει να πληγώσει ένα άλλο επειδή εκείνο του έχει ήδη φερθεί άσχημα.
  • Είναι θέμα δύναμης. Κάποια παιδιά που ‘καρφώνουν’ θέλουν να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο επιβάλουν τη δύναμή τους.

 

Πώς θα το αποτρέψετε

  • Μιλήστε για τη συνήθεια. Αν βλέπετε ότι το κάνει κάποιο άλλο παιδί, βρείτε την ευκαιρία για να μιλήσετε στο δικό σας. Ρωτήστε το τη γνώμη του και αν καταλαβαίνει ότι είναι λάθος.
  • Μιλήστε για τη δικαιοσύνη. Πείτε στο παιδί ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τους κανόνες αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φέρονται τα άλλα παιδιά.
  • Εξηγήστε τις προσδοκίες σας. Αν και το κάρφωμα είναι κάτι κακό, είναι σημαντικό να μπορεί να διαχωρίσει τα μικρά από τα μεγάλα γεγονότα. Αν υπάρχει κίνδυνος, είναι καλό να γνωρίζει πότε πρέπει να μιλήσει.