Τα αποτοξινωτικά ροφήματα έχουν γίνει τόσο συνηθισμένα, που νιώθουμε ότι κάνουμε λάθος που δεν τα έχουμε ήδη δοκιμάσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν κάνουν για όλους και μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον μας. Το κλειδί είναι να βρούμε τι είναι κατάλληλο για εμάς αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε προτού μπούμε στη διαδικασία.

Μην το κάνετε για να είστε στη μόδα. Ακόμα και η ιδέα ότι κάτι μας απαγορεύεται, αυτό μπορεί να μας προκαλέσει πολύ έντονες λιγούρες ή να μας κάνει να πάθουμε εμμονή με το φαγητό. Και ενώ άλλοι βιώνουν θετικά την αποτοξίνωση με εκπληκτική διάθεση, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, υπάρχουν άλλοι που έχουν κακή διάθεση, εκνευρισμό, κατάθλιψη, κούραση αλλά και δυσκοιλιότητα. Αν λοιπόν βλέπετε ότι το σώμα ή το μυαλό δεν αντιδρούν καλά σε μία περιοριστική δίαιτα, μην υποβάλετε τον εαυτό σας σε αυτήν τη διαδικασία.

Επιλέξτε τη σωστή αποτοξίνωση για εσάς. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για το τι θεωρείται αποτοξίνωση. Για άλλους, είναι φυσικός χυμός από φρούτα, ενώ για άλλους σημαίνει να κόψουν την καφεΐνη, τα τηγανιτά και τη ζάχαρη. Ιδανικά, βρίσκετε την ισορροπία μέσα από διατροφή που περιέχει καθαρή πρωτεΐνη, πολλά λαχανικά και φρούτα.

Μην το συνδυάζετε με την άσκηση. Η αποτοξίνωση για να κάνουμε reset στον οργανισμό μας. Έτσι μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από όλα τα είδη γυμναστικής. Εφόσον δεν παίρνετε την απαραίτητη ενέργεια, δεν δίνετε τα καύσιμα στον οργανισμό για να ασκηθεί. Αν το δοκιμάσετε, θα κάψετε μυϊκή μάζα και θα οδηγηθείτε σε τραυματισμούς ή μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Μην αντικαθιστάτε την υγιεινή διατροφή με την αποτοξίνωση. Θα έπρεπε να λειτουργεί σαν μεταβατικό στάδιο πριν δεσμευτείτε σε μία υγιεινή διατροφή διαρκείας. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψετε πιο υγιεινές τροφές και νέες συνταγές που δεν είναι παχυντικές ή επιβαρυντικές.

Βλέπουμε πού βρίσκονται τα όρια. Το θέμα δεν είναι να εντάξουμε τις αποτοξινωτικές δίαιτες σαν κανονικό μέρος της διατροφής μας. Είναι το ίδιο με το να γυμναζόμαστε συνέχεια σε πολύ έντονους ρυθμούς για πολλές ώρες την ημέρα.