ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, 11:00 – 12:30

Αποκριάτικο εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών με ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό και κατασκευή στο Μουσείο των Ηρακλειδών

Μεταμφιέσεις, πονηριές,
ψευτιές και ζαβολιές,
τραγούδια, χρώμα, μουσική,
γάμοι και χοροί…
όλα της Αποκριάς καμώματα
κι όλα εδώ, στο Μουσείο των Ηρακλειδών!

Ευτράπελα λαϊκά παραμύθια μπλέκονται με χαρούμενα και πειραχτικά τραγούδια με κιθάρα και κρουστά, σε μια αφήγηση γιορτινή που τελειώνει με χορό γύρω απ’ το παραδοσιακό γαϊτανάκι!

Οι μικροί καρναβαλιστές στη συνέχεια, γίνονται οργανοποιοί και μουζικάντηδες, καθώς φτιάχνουν με απλά υλικά ένα μικρό κρουστό όργανο, το στολίζουν με σερπαντίνες και συνοδεύουν ρυθμικά τα αποκριάτικα τραγούδια.

Καλό θα είναι τα παιδιά να έρθουν μασκαρεμένα!
 
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ιφιγένεια Κακριδώνη – αφηγήτρια, μουσικοπαιδαγωγός (Παραμυθοκόρες)

Η Ιφιγένεια Κακριδώνη είναι αφηγήτρια, μουσικός και νηπιαγωγός. Ασχολήθηκε και αγάπησε τη μουσική και το τραγούδι από παιδί ως μέλος της παιδικής χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου. Αργότερα σπούδασε νηπιαγωγός στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1998-2002), Ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» και έκανε μεταπτυχιακό στη Μουσική Αγωγή (Music Education) στο Πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας (2003-04). Δουλεύει με παιδιά από το 1998 σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, ωδεία και μουσικές σχολές.

Το 2006 συναντήθηκε με την αφήγηση παραμυθιών και την κέρδισε η τέχνη αυτή γιατί μπορούσε μέσα από αυτή να συνδυάσει την αγάπη της για τη μουσική, τον προφορικό λόγο, την παράδοση και το παιδί. Σπούδασε την τέχνη της αφήγησης κοντά σε Έλληνες και ξένους αφηγητές, πρώτα σε σεμινάρια αφήγησης σε Ισπανία και Ελλάδα (2006-07), έπειτα στη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» (2008-10) και έπειτα στο «Maison du conte» στο Παρίσι (2010) με τους Ben Haggarty και Abbi Patrix σε σεμινάριο για επαγγελματίες αφηγητές.
Από το 2008 ασχολείται επαγγελματικά με την αφήγηση. Είναι μία από τις τρεις Παραμυθοκόρες (οι άλλες δύο είναι η Βασιλεία Βαξεβάνη και η Αντωνία Βέλλιου). Οι τρεις τους αφηγούνται μαζί από το 2008, δημιουργούν και παρουσιάζουν παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία μουσικής για όλες τις ηλικίες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδιάζουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια με βάση το παραμύθι.
Μόνη ή μαζί με τις Παραμυθοκόρες έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ παραμυθιού (storytelling festivals) σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Μεγάλη Βρεττανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κύπρος) με παραστάσεις αφήγησης και σεμινάρια. Αφηγείται και στα Αγγλικά και Ισπανικά.
Θα τη βρείτε να αφηγείται με την ιδιαίτερη κιθάρα της, να παίζει μουσική ή να τραγουδά σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τις ιστορίες και έρχονται με ανοιχτά τα αυτιά και την καρδιά τους…

ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ